nabore.bg

България

„Стандарт”: Започва битка за богатите пенсионери на Европа

В Сандански и Кюстендил предлагат спа-процедури три пъти по-евтино от Германия

 

Родни хотелиери се борят за привличането на немски, френски и австрийски пенсионери на спа и балнеопроцедури у нас, пише вестник „Стандарт”. Това става възможно, след като ЕС прие законови промени, според които жителите на страните членки могат да избират къде на територията на съюза да се лекуват. Според председателя на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Илия Пасков обаче здpавните каси на Европа се мъчели да стопират привличане на богати пенсионери за лечение у нас. Те искат пациентите,да остават там, а не да изтичат в чужда държава, обясни Пасков. Според него един от проблемите бил, че касите искат задължително да се назначи лекар на постоянен щат в хотелите, с които сключват договори. За нас е непосилно да плащаме редовно на тези специалисти, затова ги наемаме само при нужда.

Ако ги държим на щат, и услугата ще поскъпне, жалват се в Сандански. Според по-голяма част от представителите на спа бизнеса обаче е напълни нормално да се изисква наето медицинско лице. Все пак тук става за балнеолечение и договори със здравни каси, а не за козметични процедури, категорична са експертите. Според спа средите интерес към страната ни неминуемо ще има. Балнеологичните процедури в българските курорти излизат от два до три пъти според вида на пансиона, а нивото на услугите е европейско. Около тази теза се обединяват специалистите от спа клуб "Стримон" - Кюстендил.

"Ако в Германия едно възстановяване струва над 150 евро на човек, то в България това ще излезе не повече от 50-60 евро. В същото време обслужването е качествено, а минералната ни вода е с доказани лечебни свойства", дава пример Пасков.

В момента голяма част от немските пенсионери предпочитат да се лекуват с балнео- и спа процедури в близката, позната и сравнително евтина Чехия. У нас все още няма масово сключени договори с европейски здравни каси, а някои хотелиери имат такива с израелски туристи, обясни Пасков.

 

www.standartnews.com