nabore.bg

Докторе, защо?

Запекът е причина за много болести

Запекът обикновено се дължи на недостатъчното количество фибри и течности в приетата храна. Изхождането става по-нарядко и често е болезнено. Запекът предизвиква множество здравни проблеми: нарушено храносмилане, хемороиди, лош дъх в устата, кожни обриви, главоболие, затлъстяване, депресия, безсъние.

Появата на хроничен запек може да е свързана с увреждане на нервните сплитове в чревната стена, които регулират перисталтиката. Тези нервни клетки се увреждат поради прекомерна употреба на силни слабителни средства: синтетични лекарства, рициново масло, сена. Те, доколкото изобщо се препоръчват, би трябвало да се използват еднократно тъй като дразнят по химичен път чревната лигавица и това води до зависимост от тях и до лениви черва.

Единствените и напълно безвредни разхлабващи средства са онези, които могат да се използват многократно, тъй като възстановяват моториката, т.е. действат чрез увеличаване обема на изпражненията. На този принцип действат фините обвивки от семената на Псилиум. От дълги времена той е познат в Аюрведическата медицина като най-безвредният мек лаксатив. За разлика от повечето други слабителни средства, той не дразни по химичен път чревната лигавица и затова в дългосрочен план не уврежда перисталтиката. Напротив, тъй като след намокряне разнообразните му фибри увеличават и омекотяват чревното съдържание, това предизвиква движение на чревната мускулатура, което води до възстановяване на чревната моторика. Фино обработените обвивки от семена на това растение се съдържат под формата на целулозни капсули във продукта LaxaL (Лаксал). Той е предназначен за възстановяване на редовното изхождане. За да имат оптимален ефект, фибрите трябва да се вземат на гладно или преди хранене и задължително с голяма чаша вода. Лечението на хроничен запек изисква малко повече постоянство и правилен хранителен режим - приемане на фибри преди хранене с повече течности, консумиране на повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко рафинирани тестени храни. Като резултат може да се окаже, че след като редовно почиствате организма си, ще изчезнат много вторични здравословни проблеми, следствие от запека.

 

www.botanic.cc