nabore.bg

Тежката дума

Шок: Замислят чудовищен удар по бъдещите пенсионери

Експерти искат при изчисляването на парите за старост да отпаднат трите най-добри години от стажа преди 1997 г.

 

Нова безумна идея лансираха експерти около служебното правителство. Предлагат при изчисляването на пенсиите да отпадне включването на трите най-добри години от стажа преди 1997 г. и да се имат предвид само тези след 1997 г. Естествено, това ще доведе до рязко намаляване на бъдещите пенсии за първа, втора и трета категория труд. Трите благоприятни години преди 1997-а в момента участват във формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещия пенсионер. Това вдига малко пенсиите, защото след кризата на 1997 г. заплатите (и осигуровките) масово намаляха. Човек избира тези три години, които са му носили повече доходи, и те да се прибавят към стажа и доходите след 1997 г. Отпадането на споменатите 3 години би било

 

фатално за огромна група хора

 

и ще ги ощети чувствително при равни други условия за придобиване на пенсия. Освен това ще стане така, че пенсията на излезли на отдих хора с примерно 10 години стаж, ще бъде доста по-висока от новопенсионираните със стаж 40 години. Което лишава от смисъл изобщо пенсионната система като заслужен доход за приносите от прослужени години.

Един от най-ревностните защитници на тази идея за бъдеща промяна бил самият шеф на НОИ Бисер Петков. Той наляво и надясно в медиите тръби, че така щели да се облекчат кандидатите за пенсия, понеже нямало да издирват данни за преди 1997 г. от примерно фалирали работодатели, а ще разчитат само на регистъра на НОИ, който съдържа данни от 1997 г. Трогателна грижа! Всъщност за облекчаване на чиновника, който трябва да си върши работата - НОИ ще улесни просто своята работа и няма да се занимава с издирването на някакви си там липсващи документи на бъдещите пенсионери, макар да бяха дадени много средства за създаването на специални центрове за това със съответните сгради, кадри, техника и т.н.   

Кой откъдето мине и замине покрай ГЕРБ, все с пенсиите и пенсионерите се занимава.

 

По-лесно е да посегнеш към жалките парици

 

на възрастните и кандидат-пенсионерите. Да събереш от девет дерета вода, за да доказваш, че "алчните" старци с ниските си доходи подяждат държавата. Услужливи поддръжници на тази теза винаги се намират. Никой не сяда да помисли как да се увеличат доходите на най-бедните граждани и на най-бедните пенсионери в ЕС. Експертите продължават да алармират, че "ако продължаваме същия танц стъпка напред, три назад с реформите, скоро няма да видим богат български пенсионер". Но не се забелязват сериозни стъпки за промяна в пенсионния модел, с отчитане размера на осигуровките, размера на доходите и годините за пенсия, за да има по-различни от днешните пенсии. Напротив - продължава работата на парче, запушването на дупки, рязането на права и втрисането на народа от бъдещи намеси в пенсионната система. Която може да докара дотам българина, че занапред той да не може дори да се пенсионира.

По принцип се предвижда възрастта да расте докъм 67 г. Ще намаляват размерите на пенсиите заради дефлация. Ще изритаме категорийните работници по кокалчетата с нова възраст, ще сложим към тях и балерините, ще премахнем инвалидната пенсия от НОИ и ще я пратим в социалното, ще прекроим периметъра на действие на Кодекса за социално осигуряване както на нас ни харесва, ще запазим тавана на пенсиите. Ще... Все в този дух се пръкват и последните новини откъм консултативния съвет към социалния министър за оптимизиране на осигурителната система. Оттам обявиха, че информация след заседанията няма да дават, но информацията все пак излиза по някакъв начин на бял свят - информация, която

 

не вещае нищо добро на пенсионното поле.

 

Сътресенията явно ще продължат, а в това време броят на пенсионерите и кандидат-пенсионерите ще се смалява от само себе си.

Един чук по главата, та да не се мъчим като грешници, вече си казват много хора. Май ще е много по-хуманно. Правителството на ГЕРБ гордо наричаше себе си "правителство на европейското развитие". Но през целия си мандат правеше всичко възможно България да се превърне в държава от Третия свят. Противно на мнението на много водещи наши и чужди експерти реформите в пенсионната сфера да стават плавно, кабинетът "Борисов" предприе едностранчива намеса в Кодекса за социално осигуряване - увеличението на пенсионната възраст започна от 2012 г., вместо от 2021 г., с по 4 месеца всяка година, за двата пола и за всички категории труд. Съкратен бе и срокът на реформата. На практика държавата абдикира от прилагането на т.нар. златно швейцарско правило, което предвижда ежегодна индексация с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. 37 на сто от пенсионерите си останаха с пенсии до 200 лева. Т.нар. реформа не получи обществена подкрепа и не отчете нито пазара на труда, нито продължителността на живота на българина,

 

нито здравословното му състояние.

 

Когато на власт дойде левицата, тя изпълни обещанието си и замрази възрастта и стажа за пенсиониране. Въпреки яростните критики на опозицията, бе премахната задължителната възраст за пенсиониране на военнослужещите. Върна се швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите. Общо средно увеличението на всички пенсии по време на Тройната коалиция бе с близо 80 на сто. Служебният кабинет тръгна за промени в старата посока. Елементарно, Уотсън!

Към юни 2014 г. пенсионерите са 2 179 982. Новите пенсионери за същия период са 48 067 - със 7147 повече спрямо същото време през 2013 г. Средната пенсия за осигурителен стаж и възраст за първите шест месеца на 2014 г. е 328,54 лв. Десетки хиляди българи ще се пенсионират в следващите години в масовата трета категория труд. 

Българските пенсионери очевидно не само ще са най-бедните, а ще стават все по-бедни. Дано у бъдещата власт, каквато и да е тя, остане поне капка разум! 

 

Ева КОСТОВА

От вестник „Дума”