nabore.bg

В джоба

Закриват ТЕЛК-овете: Пенсиите за инвалиди ще се определят по нов начин

Бройката на пенсиите за хора с увреждания се е увеличил двойно, според НОИ

 

Министерство на здравеопазването променя изцяло работата на ТЕЛК-овете и освидетелстването на хора с увреждания. От НОИ пък отчитат скок на инвалидните пенсии.

На форум в хотел "Шератон", организиран от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ, здравният министър Петър Москов съобщи, че качеството на медицинската експертиза трябва да се промени и тя да стане по-обективна, а комисия за медицинска експертиза ще замени ТЕЛК-овете, предаде БТА.

Той представи основните промени, които предстоятв медицинската експертиза на хората с увреждания. Тя ще обхваща само оценка на вида и степента на увреждане.

В новата комисия, която ще замести ТЕЛК, ще участват лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което трябва да бъде оценено.

 "Това

 

ще бъдат работещи лекари в болницата

 

 на съответния град, които трябва да притежават определен ценз и сертификат за познание в областта. При желание сегашните медици в ТЕЛК-овете могат да продължат да работят в новата комисия", уточни Москов.

Въвежда се нов медицински документ, който установява вида и степента на увреждане - медицинско експертно становище. Променя се и структурата на Националната експертна лекарска комисия. Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

 "В методическата функция е създаване на максимално обективна система от критерии, които да не дават възможност за субективност при определяне вида и степента на увреждане", обясни здравният министър.

 

След като експертната комисия

 

 установи вида и степента на увреждане, по електронен път системата ще изпрати до следващата комисия - медико-социална, за която ще отговаря социалното министерство, информация за това на какви социални придобивки и средства за интеграция има право човек.

По думите на Петър Москов, тази трудово-социална комисия ще преценява нуждите на всеки отделен човек, за да бъде реинтегриран в обществото.

Министър Москов заяви, че целта на промяната е отстраняване несъвършенствата на системата като идеята е не да се спестят пари, а да се насочат към най-нуждаещите се, за да могат те отново да започнат работа и да се върнат в обществото.

В отговор на въпрос дали интегрираните обратно на работа хора ще получават инвалидна пенсия Петър Москов обясни, че тя е заместващ доход и ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа

 

и да получава пълноценно доход,

 

 какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия.

Здравният министър съобщи, че проектопромените в Закона за здравето ще бъдат представени в началото на февруари.

Броят на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване за периода от 2000 до 2015 г. нараства 2,5 пъти, а социалните пенсии за инвалидност - 3,5 пъти, сочи анализ на НОИ, представен на форума.

За периода 2000 - 2015 г. делът на пенсионерите с лична, водеща инвалидна пенсия от общия брой пенсионери с лична пенсия е нараснал над два пъти, от 10,3 на сто на 21,3 на сто.

Разходът за пенсии за инвалидност поради общо заболяване се е увеличил 8,6 пъти, а разходът за социални пенсии за инвалидност се е увеличил 5,1 пъти.

Според експертите, причините за нарастване на броя на хората, получаващи пенсии за инвалидност

 

са стъпаловидното покачване на възрастта

 

 и осигурителния стаж с въвеждането на точковата система през 2000 г, високата безработица и заплаха за оставане без работа и доходи, неудачните законодателни решения, както и неадаптираната градска среда.

Проблеми в здравеопазването и медицинската експертиза и недобра координация между различните институции за функционирането на органите на медицинската експертиза и контролът над тази дейност също са сред причините за нарастване на броя на хората с инвалидни пенсии, е изводът на НОИ.

 

Наборе.бг