nabore.bg

Дом и двор

Законите на интериора: В спалнята сложете цветя без мирис

Когато избирате цветя за дома, знайте че за спалнята няма никакви ограничения. И не само това - тази стая обикновено е по-хладна от другите, което прави въздуха в нея много подходящ за определени видове зеленина.

Единственото, което трябва да се избягва са растенията със силен и упойващ мирис, тъй като те пречат на съня. Неподходящи са и големите фикуси, както и всички зеленини, които имат по-обемни листа. Причината е, че по големите листа се натрупва много повече прах, което е вредно за дишането по време на сън.

Спалнята може да озелените с абелия, азалия, акация, ардизия, аукуба, драцена, ешевария, клиантус, мухоловка, четирилистна детелина, перилепта, стенохлена, хамедория, хибискус, церопегия, циклама, цимбидиум, цинерария.

 

Не залагайте на абелия,

 

ако сте новаци в градинарството. Това растение, което цъфти през лятото, изисква много грижи и познания. То обаче е много подходящо за жилища без централно парно, тъй като не обича топлината. Същото важи за перилептата и стенохлената. И те не са от зеленините, подходящи за лаици.
Лесни за отглеждане са хамедорията, церопегията и цинерарията. Аукубата е сред растенията, които предпочитат студени помещения. Тя е изключително устойчива, а и се отглежда сравнително лесно. На студено вирее и цикламата.

По-различно е положението, ако решите да разкрасите помещението с хибискус или цимбидиум. Хибискусът,

 

познат повече като китайска роза,

 

изисква доста грижи, за да цъфти. А на цимбидиума, като на всяка орхидея, трябва да се осигурят специфични условия. За щастие това е най-непретенциозната от всички орхидеи. Много издръжливо дръвче, пък и много екзотично е драцената. Единственото, което би могло да създаде някакво неудобство е височината й - до 3 метра при правилно отглеждане. Ако не разполагате в спалнята с такова място, по-добре си насадете ешевария. Тя идва от Мексико и е доста нисичка. Имайте предвид само, че обича слънцето.

 

Така че мястото й е на южен прозорец.

Клиантусът е също сред зеленините, които обичат слънчевите лъчи. За него обаче се заредете с търпение, тъй като расте бавно.
Ако спалнята ви е с южно изложение и държите да имате точно на прозореца нещо зелено, то най-лесният вариант е да си вземете акация. Най-простият избор за студена стая пък е азалията. Тя предпочита хладни помещения - до 18 градуса, и сенчести места.
Специфично растение е ардизията. Ако се отглежда както трябва, тя се окичва с ефектни червени плодчета. Проблемът е, че се намира трудно по цветарските бутици.
А едно от полезните за това помещение цветя е мухоловката. Освен, че има ефектен външен вид, тя прочиства стаята от насекоми.
Четирилистна детелина в спалнята носела късмет на семействата. Така поне твърдят някои специалисти в градинарството. Растението се отглежда лесно, ако му осигурите светлина и хлад.

                                                                            

Наборе.бг