nabore.bg

Докторе, защо?

Съвети за здравето: Забравянето не винаги означава Алцхаймер

Нормално е да забравяте някои неща с възрастта. Но много възрастни хора се притесняват, че са заболели от болестта на Алцхаймер, когато не могат да си спомнят нещо. Тя обаче не е единствената причина за забравяне и проблеми с мисленето. Много други състояния като инсулт, заболявания на щитовидната жлеза, лекарствени взаимодействия, алкохолизъм, витаминен дефицит, травма, някои медикаменти могат да причинят същите симптоми. Лекар, който работи с възрастни хора и е експерт в диагностиката и лечението на деменциите,

 

трябва да ви прегледа.

 

Той ще ви разпита за медицинската история, ще ви прегледа, ще назначи изследвания, за да види колко добре можете да си спомните нещата и как решавате проблемите. Лекарят ще се интересува от всички медикаменти, които вземате, включително тези без лекарско предписание и хранителните добавки. Някои от тях могат да увредят паметта и мисленето. Може да се наложи да направите ядрено-магнитен резонанс или скенер, за да се изключат други причини.

                

Как да запазите паметта си?

 

Контролирайте рисковите фактори. Направете изследване на холестерола в кръвта си, артериалното налягане, кръвната захар. Високите нива могат да увредят артериите и да намалят оросяването на мозъка. Движете се редовно. Редовната физическа активност помага за узряването на новите мозъчни клетки. Опитайте умерена физическа активност - ходене или каране на велосипед 30 минути всеки ден 5 дни седмично.

 

Бъдете активен между хората.

 

Това поддържа вашия мозък здрав. Предизвиквайте вашия ум. Здрав мозък е работещият мозък. Спете достатъчно - 7 до 8 часа. Ще спите по-добре, ако си лягате и ставате по едно и също време. Ограничете дрямките и избягвайте алкохол и кофеин след вечеря.

 

Наборе.бг