nabore.bg

Архивите са живи

Забравеният университетски професор Георги Ненков

Проф. д-р Георги Ненков дава голям принос за развитието на българската ветеринарна медицина 

 

Проф.д-р Георги Иванов Ненков е основател и пръв директор на Института по изкуствено осеменяване и развъдни болести открит в София  през 1938 г. Той е роден на 13  април 1898 г. вьв Враца. През 1916 г. завършва гимназия в  родния си град. Впоследствие завършва военно училище с чин подпоручик. Следва и завършва  Ветеринарния университет във Виена. Защитава докторска степен и специализира в хирургическата акушерска клиника в същия университет. 

        В периода 1935-1938 г. Ненков специализира в хирургическите и рентгенови клиники  на  ветеринарните университети в Берлин,Мюнхен ,Лайпциг, Хановер, Бърно и Будапеща.

       В България преподава вьв Ветеринарния факултет при Софийският университет, следните  дисциплини - обща  хирургия, оперативна хирургия, специална хирургия и акушерство. Директор е на Университетската ветеринарна клиника.

       Редовен член е на Австрийското ветеринарно общество от 1927 г. Автор на  учебници, статии и научни трудове и публикации на български и немски език,в областта на ветеринарната медицина, с което проф.д-р  Георги Ненков се нарежда  сред най-добрите български и европейски специалисти. През 1944 г. е арестуван и отведен в  Централния софийски затвор, сьден от Народния съд и умира  вследствие на нанесените му тежки побои.

Ръководеният от професора Институт по биология и имунология на размножаването 

      

Професор Ненков има наследници  син и дьщеря. Синьт му е завършил Ветеринарномедицинският факултет на Софийският  университет. Обществеността  вьв Враца пое инициативата  да се внесе  в Общинският сьвет предложение  за реабилитация  на професор  д-р  Георги Ненков, като  учен от  европейска величина и обявяването му за почетен  гражданин на града. Издирват се негови наследници  деца, внуци и правнуци. Днес  наследник на основания от него Институт по изкуствено осеменяване  и развьдни  болести е Институтът  по биология и имунология  на  размножаването ‘’Акад.Кирил Братанов’’  кьм  Бьлгарската  академия на науките.

 

Д-р  Мирослав ЛАЗАРОВ, пенсионер

mirofox2020@mail.bg