nabore.bg

България

Фронтално: Вежди, забрава тегне над скулптора Владимир Владимиров!

Жалко, но факт – 120-годишнината на Гео Милев се изнизва, а в Русе тишина и мълчание по въпроса

 

Русе по особен начин присъства в биографията на септемврийския трибун – Гео Милев. Тук живее и работи като детска учителка любимата му сестра Мария и нейният талантлив съпруг Владимир Владимиров, изтънченият скулптор, създал едни от най - елегантните творби на монументалния лик на града.

Същият този творец, за който най–добри думи е казал Андрей Николов, бащата на българската скулптура, а създателите на многотомната енциклопедия на българското изобразително изкуство го ... забравиха.

Ще припомня - Владимир Владимиров е родственик на Добри Немиров, заедно с Мария са сред учредителите на Клуба на културните дейци в града.

 

Той е създател на паметника на българското морячество,

 

пред който всяка година адмирали, капитани и матроси козируват в деня на Българския военноморски флот. Тъжна е съдбата на тази творба. За уважението, с което командването на флотилията я очаква, личи от факта, че докато работи, скулпторът е зачислен към офицерския стол, така поне веднаж през деня да има топла храна..

Морячето на Владимирове създадено в периода след убийството на Гео Милев, когато цялото семейство е потънало в скръб, малко преди ранната кончина на твореца. В средата на 60-те години на миналия век партийни велможи от Русе с посредствени познания в изобразителното изкуство, го демонтират от територията на бившата Дунавска военна флотилия, дала началото на българския военен флот, и захвърлят в буквалния смисъл на думата в двора на Транспортния музей. Това идва в повече на варненските адмирали и в годините на демокрацията паметникът

 

зае полагаемото място на дунавския бряг.

 

Сега е всепризнато, че е един от най – достойните паметници на българското морячество, с високи естетически качества при това.

Потомствените русенци ще ги разпознаеш, как назовават онова водно съоръжение, на което масово се казва в страната персийското название шадраван, в крайдунавския град използват френска словесност – фонтан.

Владимир Владимиров е автор на най - изящния фонтан в града – „Момчето с хидрата” (неправилно някои изкуствоведи пишат – „Мъжът със змея”) – заимствано от гръцката митология.

Той е автор и на друг много красив и изящен паметник в града – на Отец Паисий,

 

призната като един от най-сполучливите в страната.

 

Слава богу, все още крадци на метали, колекционери и невежи люде, не са посегнали на творбите на Владимир Владимиров, за разлика от тези на проф. Любомир Далчев. Знаем за поругаването тези дни на голите фигури от фонтана от неграмотници, които уж ремонтират и реконструират водното съоръжение.

Да, забравата над името и творчеството на Владимир Владимиров, която сега тегне в града, съвпада с немарата по отношение на творчеството не само на Любомир Далчев, но и на Жеко Спиридонов, чиято войнишка фигура е в обсега на трагикомичния ремонт на фонтана с Далчевите голи тела...По главната улица на Русе още са паметниците на Арналдо Цоки, на Кольо Желязото - прекрасните женски фигури в бездарния Пантеон на възрожденците. Накрая е паметникът на Альоша, прекрасна скулптурна творба на мюнхенския възпитаник Кръчмаров, за която през 1951 г. той става първият български скулптор, получил Димитровска награда...Има пишман пещерни демократи, които не виждат художествената стойност в творбата, а бленуват демонтирането й по политически причини.

 

Вежди Рашидов и за двамата мълчи.

 

Защо ли?

Май не му изнася, че единият забравен творец е рода на Гео Милев, а другият – Далчев, чиито голи тела са поругани от некадърни реставратори, които изпълняват проект по поръчка на местната ГЕРБ власт!

Вежди, и още един твой любим творец е низвергнат в Русе - украинският скулптор Михайло Парашчук – чиито прекрасни каменни орли със заповед на Вълко Червенков са демонтирани от арките на Дунав мост. Останали са само капителите му на колонадата на Русенски университет. Дано не си забравил, че лично при предния ти министерски мандат те помолих да ми помогнеш да издирим

 

прекрасните творби на украинеца.

 

Не би.

Точно заради Михайло Парашчук Вежди Рашидов има награда от правителството на Украйна, за уточнение...

Накрая - що се отнася до русенските връзки на Гео Милев ще припомня, че негов адвокат на делото през 1925-та е блестящият русенски социалист Рашенов, който за разлика от софийските си колеги не се скрива от страх и се явява в залата. Тогава един русенски зет се изплашва и се покрива в ателието си – Сирак Скитник - не се явява като свидетел, а Гео страшно много е разчитал на показанията му, съдът тогава до края на работния ден го е очаквал по искане на поета...но!?!

Това е историята.

Възход и падение.

 

Не винаги големите творци са и големи мъже...

 

Вежди, понеже творческата суета не ти е чужда, и много добре познаваш богатството на русенската скулптура и творчеството на местните жреци на изобразителното изкуство, вземай мерки.

Твоето министерство е време да даде дължимото към паметта на Владимир Владимиров, към опазването от неграмотни посегателства на други ценни градски паметници в Русе.

Трябва ли да ти напомня, че неизвестно как от гробищния парк зад Пантеона преди години изчезна особено ценен торс на Жеко Спиридонов?

 

Галина АНТОНОВА, Русе

 


Детайл от стара русенска картичка. Снимката е още преди 1944 г., но картичката е печатана през 1954 г. Точно зад фонтана се вижда бюстът на Любен Каравелов от русенския скулптор Владимир Владимиров, който сега е пред училище

Детайл от стара русенска картичка. Снимката е още преди 1944 г., но картичката е печатана през 1954 г. Точно зад фонтана се вижда бюстът на Любен Каравелов от русенския скулптор Владимир Владимиров, който сега е пред училище "Любен Каравелов".

Паметникът на българските моряци на дунавския браг

Паметникът на българските моряци на дунавския браг

Паметникът на Паисий, дело на Владимир Владимиров

Паметникът на Паисий, дело на Владимир Владимиров

Скулпторната композиция на Владимиров

Скулпторната композиция на Владимиров "Момчето с хидрата" в градския фонтан

Гео Милев със съпругата си Мила. Ще се събудят ли Вежди Рашидов и русенските управници за 120-годишнината на поета?

Гео Милев със съпругата си Мила. Ще се събудят ли Вежди Рашидов и русенските управници за 120-годишнината на поета?