nabore.bg

Дом и двор

За градинарите: Ралицата – царицата на сините цветя

Растението цъфти продължително и семената се събират периодично

 

Това определение е дадено на ралицата не без основание. Повечето сортове действително цъфтят във всички оттенъци на синьото – от небесното до тъмновиолетовото. Не са рядкост обаче и растенията с бяла или розова окраска, с червени или жълти цветове. Латинското название /Делфиниум/ цветето е получило благодарение на сходството на пъпките му със силуета на делфина.

Родът обединява около 150 едногодишни и многогодишни вида, произхождащи от умерения пояс на Северното полукълбо. Всички са тревисти, с изправени стъбла, достигащи

 

метър височина.

 

Цветовете са кичести или прости, събрани в дълги гроздовидни съцветия.

Най-често се отглежда сортът Блу Бътерфлай. Туфата му е сбита, а стъблата достигат едва 30 см височина. Цветовете са мастиленосини. Цъфтежът започва рано и продължава повече от 60 дни. Най-ценното на сорта е, че може да презимува успешно и на следващата пролет да зацъфти отново. Размножава се чрез семена, които се засяват направо на постоянно място в края на април, защото ралицата трудно понася  разсаждане. След като се очертаят редовете, растенията се подреждат на 15-20 см.

От многогодишните видове най-популярен е Делфиниум култорум, представен от голям брой сортове, високи над 2 метра. Листата са едри. Цветовете са прости или кичести, събрани в дълги гроздовидни съцветия във всички нюанси на синьото, но най-често са небесносини, рядко бели или виолетови.

Многогодишната ралица изисква добре обработена, богата с хранителни вещества глинесто-песъчлива почва

 

и слънчево изложение.

 

Размножава се чрез семена или чрез разделяне на коренището. Всяка част от коренището трябва да има поне 3-4 връхчета. Най-добре се хваща през август-септември, като почвата се притъпква добре към разделените растения и се полива обилно. Така делфиниумът се вкоренява до зимата, успешно презимува и започва да цъфти рано напролет.

Растенията цъфтят продължително, в резултат на което семената не узряват едновременно. Затова се прибират на няколко пъти, като се изчаква семенните кутийки да добият светлокафяв оттенък. Сеят се през есента, а напролет, когато растенията се развият достатъчно, се засаждат на постоянно място на разстояния, зависещи от едрината на сорта. Цъфтежът настъпва през август. Цветето може да остане на едно място 4 години. Високите сортове се подпират на колчета. Прецъфтелите стъбла се почистват редовно. Ралицата е подходяща както за единични и групови композиции, така и за производство на рязан цвят.

 

Наборе.бг