nabore.bg

Докторе, защо?

За Бога, спрете да пиете антибиотик при настинка

 

В продължение на години специалистите се опитват да убедят хората, че не трябва да взимат антибиотици при обикновена настинка или грип.

Една от причините е, че антибиотикът не помага - той третира бактериална инфекция, каквато грипът и настинките не са - те се предизвикват от вирус. Затова и употребата на лекарството в такива случаи е безсмислено упражнение.

По-важната причина, поради която трябва да внимаваме с антибиотиците, е, че колкото повече антибиотици приемаме, толкова повече нараства рискът да развием резистентна към тях бактерия. Това води до смъртта на хиляди хора всяка година.

Въпреки предупрежденията обаче, изглежда посланието остава неразбрано. 

Световната здравна организация наскоро проведе проучване в различни държави, за да провери какво знаят хората за антибиотиците. Оказва се, че според 64 процента от анкетираните антибиотиците могат да се използват за лечение на настинка и грип.

32 на 100 от запитаните вярват, че не е нужно да следват рецептата за прием на антибиотика и спират да го ползват, когато се почувстват по-добре. Това е друга голяма грешка. Според специалистите трябва да продължите да взимате антибиотика така, както ви е предписано по рецепта. В противен случай създавате среда, в която най-слабите бактерии биват унищожени, но най-силните оцеляват и се развиват.

Голяма част от лекарите също са част от проблема. Те предписват на пациентите си антибиотици при настинка, най-често защото самите пациенти молят за това.

Според проучване на американски медицински журнал лекарите предписват антибиотик в 71 процента от случаите на бронхит. Това не е правилно, тъй като бронхитът обикновено се предизвиква от вирус, а не от бактерия. Въпреки това те предлагат антибиотик, най-често по желание на пациента.

Може би, ако пациентите са по-добре информирани, те биха спрели да искат лекарства, от които нямат нужда. Необходимо е обаче и лекарите да реагират.

 

 

Източник:  www.webcafe.bg