nabore.bg

Тежката дума

Триумф на нищетата: За Б.Б. България е като игрището на Бистришките тигри

Политиката се напълни с лекари, които не лекуват, с юристи, които не могат свестен закон да съчинят, със земеделци, които не са хващали мотика

                                                           

Един известен политолог от номенклатурно коляно, без да е учил политология, но  накичил се с това пауново перо, още в първите години на „демократичните промени” започна да демонстрира родоотстъпничество. Според него в училище не трябва да се учи за баба Илийца, а да се изучават същността и принципите на европейския съюз и  евроатлантическите ценности, а  за  по-пълното приобщаване на страната към европейската цивилизация трябва кирилицата да се замени с латинската азбука. Вече го постигнахме. Учениците не знаят коя е баба  Илийца, а и без латиница Европа ни разбра какъв сме тертип.

 

Какво знаят за нас в Европа?

 

Един френски политолог, преподавател във висше учебно заведение, възложил на студентите си писмено упражнение – да проучат и анализират какво се пише в техните вестници за България и Румъния. След като събрал и прочел писмените работи преподавателят се хванал за главата, толкова изненадващи и шокиращи били резултатите. Най-честите писания били: българите източват дебитни банкови карти у тях и в чужбина, масови кражби в домовете и в магазините, безнаказано заграбване на общински и държавни имоти, укриване на данъци и източване на пари от държавата, градовете се задъхват от сводници, проститутки и джебчийки, мръсотия навсякъде, тоалетните миришат. Някои студенти даже са написали, че 30 митничари си разпределили 14 000 евро за една работна смяна. Имало изразени притеснения за опазването на европейските граници,

 

ако България влезе в Шенген.

 

Но в изследванията си френските студенти са пропуснали и други важни факти. Например, че най-издаваните и най-четените български книги са „Дневникът на една курва”, „Триумфът на кучките”, „Вещицата”, „Островът на смъртта”, „Сексът и социализмът”. Музикалните хитове са „Дим да ме няма”, фенки с ненки, откровени цинизми на Криско и Дриско, разюздани кючеци в заведенията. По улиците на стените няма разлепени театрални и филмови афиши, но има безброй хитлеристки свастики. Един японец бе казал, че българите са големи математици, най-много математически формули има в тоалетните  - ху /хикс, игрек/ и някакъв техен специален знак „й”. Но френските студенти и това ще научат.

А на г-н Бойко Б. това му прави голямо удоволствие, той се опива и забавлява от това край него да се въртят  като пеперудки около свещ тези неизбежни сателити на всяка негова крачка и всеки път да им подхвърля различни лъжи – кой ще бъде и кога ще го обяви.

 

На това е майстор.

 

 „Заради играта!” – себелюбиво обяви причините г-н Борисов. Заради играта да се конкурира с някого и насладата да го срази е главният му мотив да участва в  изборите за президент. Той вероятно има България за футболното игрище на „Бистришките тигри”, където редовно ходи да рита не само в работни дни, но и по време на национални събития. Срамно е да гледаме как нашият министър-председател е навлякъл спортен екип като някой махленски играч, едва притичва с натежалото си тяло, пуска неумело пасове и чака да му уредят дузпа, за да вкара гол – кеф, по-голям от откриване на отсечка от магистрала.  Но наскоро се случи незапомнен гаф. Вратарят уж се хвърли на грешната страна на вратата, пък хвана топката при удар от дузпа на „най-добрият футболист”. Наложи се отново да повторят удара на Борисов, той ритна втори път, вратарят не сгреши

 

и топката правилно влезе във вратата.

 

 А при посещение във Варна поискал да му уредят среднощен мач, но по време на играта един футболист неволно го закачил по лицето, направил му синина на окото, Борисов се разсърдил и си отишъл. Ето, така ще бъде България след 2021 г., макар че и сега е така, нищо ново.

   Да припомним, че през 2011 г. Борисов като премиер хвана за ухото Росен Плевнелиев, изправи го пред журналистите на пресконференция и го обяви почти за президент. И подигравателно допълни:

И едно магаре да сложа тук, и него ще изберат.        

Тогава българският народ преглътна унижението като сладък хап. А през 2021 г. Бойко Борисов ли ще е м а г а р е т о ?

И депутатите и министрите са същата стока. Лекари, които не лекуват, юристи, които не могат един свестен закон да съчинят, земеделци, които не са хващали мотика, инансисти, които объркват сметките на държавата, има и безполезни инженери. Те собствените си семейства не могат да управляват, ние сме им дали държавата. Изпоразведоха се, изпожениха се за манекенки и чалгаджийки, децата им кривват встрани и не ги слушат, а те ни поучават и нареждат какво да правим. Защото не са държавници, а политикани. А политиканът е както знаем човек, който обича да говори по политически въпроси, без да е същински политик. Не знае да оправя държава и да ръководи обществения живот” – казал го е проф. Стефан Младенов през далечната   1932 г.

Опровергайте го!

 

Доц. д-р Стоян ВЛАЙКОВ


Доц. д-р Стоян Влайков

Доц. д-р Стоян Влайков