nabore.bg

България

Юбилей: Галерията в Силистра навърши половин век

На 3 март 2022 г. Художествената галерия в Силистра отпразнува своя голям двоен празник - 50 години от откриването и  130 години от построяването на сградата. Веднага след освобождението от турско робство общината замислила да построи сграда за Педагогическо училище. Кмет тогава е Дянко Коджабашев.

Общинарите искали сградата не само да изпълнява своята роля като училище, но и да бъде красива. До ден днешен ние се гордеем с тази сграда. На централната кула е монтиран часовник с четири  циферблата, които указват четирите посоки на света. Той е изработен в Прага от фирмата „Хайнц”, която на времето е била най-реномираната в света. След като се закрива педагогическото училище общината решава  сградата да се преустрои в Художествена галерия. На 3 март 1972 година се подреждат 200-250 картини и е била открита първата експозиция. При откриването присъствали Тодор Живков, заедно с първият секретар на ОК на БКП Георги Кардашев - те открили изложбата. Уредник бил тогава младият художник Йордан Кисьов. Много хора дошли на откриването. По-късно Йордан Кисьов става директор на галерията. На 22 май 1986 година под ръководството на Георги Йорданов – шеф на Комитета за култура и с участието на художника проф. Светлин Русев се открива изложбата „Човек и природа”. Тогава цялата сграда се заема от художествената галерия.  На първия етаж днес се правят временни изложби, а на втория и третия етаж са разположени близо 1600 творби.

По случай годишнината в галерията дойдоха представители от областната управа, много художници и граждани. Празникът откри директорът Йордан Колев, който отчете полувековната дейност на художествената галерия. Нейни основни направления през годините са: събирателно–фондова, научно-изследователска и популяризаторска дейност, уреждане на изложби, издаване на брошури и каталози. Във фондовете на галерията има творби на Антон Митов, Владимир Димитров–Майстора, Петър Урумов, Бенчо Обрешков, Павел Вълков и много други. Място в облика намират и силистренските художници Никола Ковачев, Йордан Маринов, Георги Куртев, Ангел Станев, Йордан Колев, Стефан Пенчев, Йордан Господинов, Пламен Аврамов и др. От 2013 година до сега галерията е посетена от 52500 души и от двама президенти - Георги Първанов и Румен Радев. Директорът благодари на община Силистра и на отдел „Хуманитарни дейности”, че винаги са им помагали. Получиха се и много поздрави, подаръци и цветя.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра