nabore.bg

Хората говорят

Цесекарката Йорданка Христова - братовчедка на Гунди

Голямата певица е рода и с Катя от „Ритон”

 

Делфините”, „Песен моя, обич моя”, Тъмночервена роза” са само част от репертоара на любимката на хиляди почитатели на попмузиката у нас. След повече от 45 години сценична дейност и над 60 турнета в повече от 25 страни по света, награди от фестивалите „Златния Орфей”, Брашов, Сопот, Дрезден, Истанбул и Варадеро, вече няма непревзета територия за Голямото Данче в забавната музика, дори и в латиноамериканската.

Но когато запитате Йорданка Христова коя е, тя започва винаги с факта, че

 

родът й е преселнишки – от Кукуш,

 

че е братовчедка на незабравимия Гунди и роднина на чаровната Катя от „Ритон”.

Като малка не си падала по игрите с кукли, а се катерила по дърветата за череши и се гонела с момчетата от квартала. Учила балет, френски език и участвала в почти всички състави на Пионерския дворец в София. Не можела без киното – някои филми гледала безкрай, а по-късно обикаляла малкото антикварни книжарници на София за книгите на Бредбъри. Не пропускала по телевизията и боксовите мачове на Мохамед Али... И понеже сестра й Лили била левскарка, Данчето напук станала фен на „червените”. Дори за мача ЦСКА-„Ювентус” избягала от час, но в трамвая срещнала своя учител,

 

който също се бил запътил към стадиона.

 

За красивото Данче и Фидел Кастро отдавна се носят легенди.

„Бях любимата му българска певица, но не само на него”, категорична е тя. При първото й турне в Куба през 1967 г. станала толкова популярна, че я нарекли „ла новиа дел тодос кубанос” /”годеницата на всички кубинци”/. И чак след 30 години, когато пак пяла на Острова на свободата, й казали, че толкова млади жени луднали по нея, че нарекли дъщерите си на нейно име. „Така населих Куба с Йорданки”, смее се омайницата.

И до днес Данчето уважава Фидел.

„У нас цялата изградена България отиде на кино през „прехода” – пожертвахме половината АЕЦ за чужди интереси! Харизахме почти без пари БГА „Балкан” и направихме още куп безобразия, за които нямам думи! Кастро такова нещо не би допуснал! Много нереализирани типове, наричащи се „демократи” ни докараха до този мизерен хал!”,

 

бясна е днес Йорданка Христова.

 

А каква е истината за онази романтична целувка с Хулио Иглесиас?!

Познавала световноизвестния испаненец още от 1973 г. след първия рецитал на „Златния Орфей” в Слънчев бряг. Тъй като знаела испански, разговаряла с Хулио, дори му направила колегиален „разбор” на рецитала – признавайки ме, че е бил прекрасен!

Преди години отново се видели на негов концерт в НДК, разменили си най-любезни думи

 

 и ...се разцелували!

 

Голямото Данче е известна и с ярката си гражданска позиция. „Аз съм космополит, но първо – българка! През XXI век не искам някой да ми диктува какво да правя, кое е добре за нас и кое – не. Ненавиждам агресията, насилието, интервенцията. Или си с нас, или си срещу нас – тези диктаторски максими не могат да виреят в днешното цивилизовано време. Затова светът негодува срещу глобализацията, извършвана под ботуша на една свърхсила отвъд океана...Мерси!”, категорично е най-мъжкото момиче в родната естрада.

  

Георги АЛЕКСАНДРОВ

 

 

  


Чаровната фурия на естрадата Йорданка Христова

Чаровната фурия на естрадата Йорданка Христова