nabore.bg

България

Японка и нашенец гледат кози в Каравелово

Влюбените Сатоми и Жоро копнеят за розова градина

 

Японката Сатоми и българинът Георги са влюбени един в друг. Двамата живеят в карловското село Каравелово, където отглеждат кучета, кози и копнеят за розова градина.

Сатоми Такада е на 64 години. С Георги се запознали в групата за стари градски песни в селото. Тя е вдовица - преди две години се споминал съпругът й - преводачът Лео Такада. Жената останала сама в каравеловския им дом, който си купили преди десетилетие.

Сатоми разказва, че връзката й с Жоро започнала неусетно. Хората в селото приели добре новата двойка.

Всъщност японката е доста известна у нас, тъй като преди 11 години тя и мъжът й стават първите японски заселници в България. Научили за страната ни случайно. Лео чул руска песен за Розовата долина и намерил държавата на картата. Когато пристигнали, първо се установили в град Шипка. Двамата имали намерение да разработят програма за заселване на 2 милиона японски туристи у нас. Не получили обаче подкрепата на правителството.

“Бях щастлива с Лео в Каравелово, не искахме да се връщаме в Япония“, разказва Сатоми. Обяснява, че в страната на изгряващото слънце има много стрес и напрежение, а в България е красиво и спокойно. „Лео почина от инфаркт. Гробът му е в Каравелово”, плаче Сатоми. Въпреки че останала сама в дома им, тя нито за секунда за миг не помислила да се върне в Япония.

Сатоми страдала за Лео без да го показва пред хората от селото. Единствената й радост останали посещенията в клуба за стари градски и народни песни “Детелина”. В пенсионерската компания имало само един мъж и това бил 58-годишният Георги Гърев.

Двамата се сближили и скоро не можели един без друг. Сега си съжителстват ту в къщата на Сатоми, ту в дома на Георги. Обръщат се един към друг с думите „хубава жена“ и „любим мъж“. Японката се е научила да готви някои български манджи, а Жоро – да казва 200-300 японски думи. Ергенът изпълнява ролята на солист и китарист в клуба. Сатоми и Георги изпълняват заедно „Македонско девойче“ и „Аз съм Гошо хубавеца“.

Жоро разказва, че е опитал да засади розова градина, но наводненията провалили реколтата. Двамата имат 5 кози, но искат да разширят стопанството си. 

„Сатоми е готова да се грижи за повече, но още не може да ги дои. Дава им храна, прибира ги вечер”, обяснява българинът.

“Щастлива съм. Харесах Гошо заради истинската му усмивка. Когато една жена се чувства обичана, какво друго й трябва?“, пита японката. 

Жоро допълва, че не му трябват богатство и власт. „Човек ли искаш до теб или банкова сметка? Алчността е разрушителна. Сатоми е като мен - широка е по душа и разбрана”, хвали се Жоро.

 

Наборе.бг


Георги и Сатоми

Георги и Сатоми

Влюбените често пеят

Влюбените често пеят