nabore.bg

Свят широк

Япония ще вдига пенсионната възраст над 70 години

Очаква се населението на страната драстично да намалее - от 177 милиона днес, през 2058-а ще е едва 88 милиона  

 

В опит да се справи със сериозния недостиг на работна ръка, нарастващите разходи за социално подпомагане и свиващата се маса на данъкоплатците заради застаряване на населението, Япония одобри планове, които дават на хората избор да се пенсионират след 70-годишна възраст, предаде британската агенция "Ройтерс".

Правителството обяви, че иска да утвърди предложенията чрез законови промени след април 2020 г. и ще се стреми да увеличи поетапно задължителната пенсионна възраст за около 3,4 милиона държавни чиновници от 60 години сега на 65 години.

Сега японците могат да решат да се пенсионират в произволен момент, ако са на възраст между 60 и 70 години, а пък ако направят това след 65-годишна възраст, получават по-голяма пенсия.

Япония е страната с най-голяма средна продължителност на живота в света, докато раждаемостта там миналата година е била рекордно ниска за последните сто години. По прогнози на властите през следващите четири десетилетия японското население ще намалее от 127 милиона днес на 88 милиона души.

Негативните демографски тенденции наред с нежеланието на Токио да смекчи строгите правила за имиграция доведоха до най-големия недостиг на работна ръка от началото на 70-те години на миналия век досега. Според Международния валутен фонд този проблем намалява ефикасността на икономическите политики на премиера Шиндзо Абе.

 

Наборе.бг