nabore.bg

Интервю

Янка Рупкина: Спасила съм 5-6 души от смърт, нали съм дипломирана медицинска сестра

Ще пея, докато мога хубаво да пея

 

Популярната по цял свят народна певица Янка Рупкина намерихме в добро здраве и настроение. Концертите я чакат, а тя, въпреки че е на 79 години, не мисли за почивка. И днес певицата празнува 3 рождени дни. Единият е на 15 август, когато е родена. Но тъй като майка й трудно се възстановява от раждането, я записва на 25 август. Третият рожден ден й е на 21 декември 1971 г. когато самолетът, в който пътува, катастрофира, тя гори, но оживява. Затова този ден тя смята за начало на втори живот.

 - Г-жо Рупкина, в какво настроение ви намираме?

- Чувствам се отлично. Благодаря, че съм жива и здрава! Продължавам да пея. Предстоят ми концерти.

- Казвате, че имате три рождени дни, но как обичате да празнувате вашия истински?

- Обичам да се събираме с приятели, да се почерпим, да се повеселим и попеем хубави песни. Имаме си програма от много години, която преповтаряме. Изпълняваме песни за трапеза, за хоро, за различни поводи. Една от тези песни е „Я яла, сино, да ядем“. Това е песен, в която майката кани сина си да вечерят. В нашия край се обличаме в националните костюми на такъв ден. Аз съм от село Богданово, Бургаско.

- Много ли носии имате?
- В началото на кариерата си пеех тракийски песни. Нашите са преселници от Тракия и в нашето село носим тракийски костюми. След като научих най-голямата песен „Калиманку Денку“, нося и странджанския костюм. Когато изпълнявам песни се преобличам с носия от съответния край. Имам тракийски костюм, шопски, пирински, родопски. Обичам да се преобличам на концерти повечко пъти, въпреки че времето е малко. Като сложа носията и влизам в образ.

- Ние днес нямаме повод да облечем носия. Вие как се чувствате като се премените така?
-  Съвсем другояче се чувства човек. Като облека народна носия на сцена и се чувствам истинска българка. Усещам чувство на гордост, достойнство, отговорност да представя песните на ниво. Винаги съм се стараела да пея добре. И ако не съм добре нещо, не излизам на сцена.

- Дипломирана се като медицинска сестра. Помагат ли ви тези умения в живота?
- Във всичко ми помага тази професия. Завърших и психология. Помогнала съм на много хора на улицата. Спасила съм 6-7 човешки живота. Имам един случай с моя приятелка от село, която беше паднала на трамвайната линия. Връщах се от Бургас и видях, че всички я прескачат. Оказах й първа помощ. Заведох я в „Пирогов”. Във Варна веднъж беше припаднал човек на улицата. Хората само го наблюдаваха, аз го спасих. Спасявала съм 5-6 пъти моята майка. Тя почина, Бог да я прости! Преди време имах концерт в пловдивско. Един човек дойде от гората с каручка и му стана лошо. Дадох му първа помощ и живя доста години. Давам спирт, правя изкуствено дишане, масажи. Моята колежка Ева Георгиева (втори глас от трио „Българка“) получи тежък инсулт на летището в Хелзинки. Беше цялата вдървена на една пейка. Борих се близо половин час за живота й, докато дойдат линейките. И беше голямо щастие, че тя се оправи. Живя близо десетина години след това. Обичам да помагам на хората с каквото мога. И на улицата помагам на случайни. Колкото и пари да имам ги давам на човека в нужда пък за утре не мисля. Не бива да мислим само за себе си в този живот. Защото не сме сами.

- Изпълнявала сте много песни в чужбина с чужди певци, инструменталисти. А с кои чужди изпълнители се познавате?

- Имам приятели като американската певица Линда Ронстад, която пише в книгата си, че единствено в света признава мен като фолклорен изпълнител. На концерт в двореца на Джордж Харисън той ми подари плоча с надпис направен специално за мен. На нея пише: „На най-добрата певица на планетата Янка Рупкина с много обич“. Тази плоча даже и той я нямал. Тя е единствена. Имам много случки. Един френски певец ме намери след 30 години, за да участвам в негов албум. Имам записи с датски изпълнител, диск с Кейт Буш, докато бях в трио „Българка“.

- Имате ясновидски способности след самолетната катастрофата от 1971 г, от която оживявате след изгаряния като по чудо. Какво точно усещате?

- Не знам дали са ясновидски способности, но предчувствам ли нещо за добро – добро се случва. Предчувствам ли нещо за лошо – лошо става. Себе си предпазвам от много лоши неща.

- Вие сте вечно на колела. Сега сте на 79. Откъде ви идват сили?

- Обичам възрастта си, защото се чувствам прекрасно. И най-важното е, че искам да благодаря на българския народ, че ме подкрепя във всякакви моменти. Благодаря и на Бог, че не ме остави след тази тежка катастрофа от 1971 г. Обичам да работя и вече 50 г. съм на сцена. Работата е много важна за мен. Ще пея, не докато мога, а докато мога хубаво да пея. Ще сляза от сцената можеща. Няма да остана да ме съжаляват хората, когато ме гледат и слушат.

- Имате ли си любима песен?

- Моите песни са много красиви. Имам и нечути. Най-голямата песен, която стана световно известна с бившия хор на БНР „Мистерия на българските гласове“ е „Калиманку Денку“. Тя стана известна по света и така и аз станах известна. И по случай изпълнението й и моите сола с хора, получихме награда „Грами“. Много съм горда, че помогнах на ансамбъла да бъде популярен и на България да спечели тази награда. Искам да пожелая много здраве на българския народ, много кураж! Ние сме търпеливи хора и смятам, че ще оцелеем, за да я има България!

 

Интервю на Румяна СМИЛКОВА

Вестник „Златна възраст”


Янка Рупкина и днес е с неизменната си усмивка

Янка Рупкина и днес е с неизменната си усмивка

Певицата в началото на кариерата си

Певицата в началото на кариерата си

Една от първите плочи на Янка

Една от първите плочи на Янка

Рупкина винаги е смайвала публиката с разкошните си народни носии

Рупкина винаги е смайвала публиката с разкошните си народни носии