nabore.bg

България

Яким Банчев: Възраждането на един забравен живописец

До февруари в галерията „Васка Емануилова” могат да се видят картини на художника

 

В столичната галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, може да се види новия проект от изследователската си поредица "Реставрация на паметта". Този път това е попълнение на изкуствоведите от Столичната градска художествена галерия Пламен В.Петров и Рамона Димова. Те представят на софийската публика забравения живописец Яким Банчев. Експозицията ще продължи до февруари 2015 година.

Темата на изложбата е „Яким Банчев – между човека и войната”. В същността си това е инициатива, която може да бъде определена като

 

подтик да се вгледаме в историята

 

и по-конкретно в историята на българското изкуство. Казано с други думи – това е една археологическа акция, при която се изваждат нови слоеве културно наследство и в същото време се ревизират разкритите преди. Подобно назоваване на нещата, макар и твърде спекулативно, всъщност се оказва смущаващо адекватно. Доказва го и втората част на проекта, която се фокусира върху живота и делото на едно отдавна забравено име в историята на българската живопис – Яким Банчев.

Яким Казанджиев Банчев се ражда през далечната 1884 г. в Ловеч. Получил средното си образование в Априловската гимназия в Гарово, където неговите учители по рисуване и преди всичко Георги Митов, най-малкият брат на изявения български художник Антон Митов, го въвеждат в магията на изкуството. Така неговото художествено израстване ще премине през Академиите в София и Дрезден, за да получи висшето си образование в Академия „Албертина“ в Торино (Италия). Доказал се като майстор на рисунката и живописта, Банчев ще взема активно участие във военните събития в България между 1912 и 1918 г., а през 1923 г. в преследване на своята мечта

 

да се утвърди като художник отвъд Атлантика,

 

ще се установи в САЩ. За съжаление Америка се превръща по-скоро в мащеха за художника, отколкото за негов втори дом. Разочарован се завръща окончателно през 1933 г. в родината си, за да потъне в делничните си занимания и да се изолира напълно от художествения живот в страната.

Починал през 1967 г. художникът е напълно забравен. След три години изследване, изкуствоведи и публика имат възможност да се изправят пред реставрираното знание за твореца и неговите произведения, които са част от колекциите на Софийска градска художествена галерия и Националния военно-исторически музей в София. Това е не само първата самостоятелна изложба на художника, но и опит да се възвърне блясъка на неговото художествено наследство.

В експозицията публиката ще има шанса да се вгледа

 

в живописта и рисунките му,

 

които той създава през първите две десетилетия на ХХ в. Едно творчество, което разкрива отношението на Яким Банчев към човека, плътта, сластта и съкрушителната сила на войната. Страстен почитател на старогръцките митове и легенди, Банчев подхожда в живописта си с един аристократичен и премерен темперамент. В опит да се разкрие в пълнота портрета му, гласът на актрисата Снежина Петрова ще приведе посетителите на изложбата и през един нов прочит на митологичния разказ за раждането на Европа – Онази, която гръмовержецът Зевс ще похити, както векове по-късно, забравата ще похити творчеството на Яким Банчев.

 

Наборе.бг

 


Плакатът на изложбата

Плакатът на изложбата

Една от емблематичните композиции на Яким Банчев

Една от емблематичните композиции на Яким Банчев