nabore.bg

Докторе, защо?

Всяка пета жена страда от ниско кръвно налягане

Ако сме родени с него, ще живеем по-дълго

 

Жените най-много си патят от ниско кръвно. Статистиката сочи, че към лекаря с този проблем се обръща всяка пета представителка на нежния пол. Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява проблем и когато съществува нормално, а не в резултат на заболяване или приемане на лекарства, е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота. Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите.

Симтомите на този проблем са бледо лице, липса на сили, студени крака и ръце, както и повишена сънливост. За понижено налягане при мъжете се счита 100/60, а при жените - 95/60.

Причини водещи до хипотония са няколко. Един от факторите

 

е намаляването на течностите в организма,

 

предизвикано от недостатъчен прием, от загубата им или от двете. По-често се среща лятно време при горещини, както и при повишена телесна температура и диария. Също така кръвозагубата - например при по-обилен менструален цикъл. Хипотония може да се предизвика и от прием на медикаменти -  за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни средства) и успокоителни (седативни препарати, като реланиум, диазепам и др.). При рязко спадане на кръвното налягане след ставане от седнало или легнало положение се говори за ортостатична дисрегулация. Понякога този спад е толкова рязък, че може да доведе до колапс.

Хипотонията може да бъде есенциална (тя е най-честата форма) и вторична.

Есенциалната хипотония е с неуточнена причина, като резултат от вродени конституционални особености. Понася се добре. Среща се почти изключително при представителки на нежния пол

 

и най-често не изисква лечение.

 

Вторичната е породена от някакво заболяване и обикновено лечението му води и до нейното излекуване. Когато е особено изразена, тя трябва да бъде лекувана и самостоятелно.

Ако не обръщаме внимание на ниското кръвно, кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник. Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза. Назначените стабилизиращи налягането препарати при най-малка неточност на дозировката може да предизвикат рязко падане на артериалното налягане (колапс).

В много клиники и институти по света се води успешна работа в тази насока.

 

Лечението на хипотонията

 

има два елемента: симптоматично коригиране на кръвното налягане с медикаменти и лечение на първопричината (чрез кръвопреливане, вливане на течности и солеви разтвори венозно, промяна на стереотипа на хранене и прием на течности, лечение на фебрилно състояние, диария и т.н. )

Да регулираме кръвното си налягане, трябва да се научим и сами. Ако домашният ви апарат за измерване на кръвното налягане показва ниски стойности, веднага се "вземете в ръце". Най-напред посетете ендокринолог. Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате човек. Освен традиционните чай и кафе всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, кисело зеле.

                                               

Наборе.бг