nabore.bg

Докторе, защо?

Природна медицина: Всичко за лечението с билки

Вълшебните треви действат на 15-ия ден, трябва да сте търпеливи, за да има резултат

 

Около 772 вида диви лечебни растения виреят в България. От тях едва 127 се използват от официалната наука. А близо 250 вида се събират с терапевтична цел.

Интересът към билките непрекъснато нараства. Причина за това е не само фактът, че съдържат висок процент биологично активни вещества - витамини, ферменти, етерични масла и пр. Билколечението е значително по-евтино. То може да се прилага при всички възрастови групи, включително деца и възрастни хора. По-малко токсично е, поради което може да се ползва значително по-дълго, отколкото медикаментите.

Целебните растения обаче не действат веднага както хапчетата. Терапията с билки изисква време. Подходящи за нея са

 

хората с хронични заболявания

 

особено след като са изчерпали арсенала на съвременната медицина и не са получили желания ефект. Фитотерапията обаче трябва да бъде насочвана от специалист в тази област. Право да лекуват с билки имат и хора, които не са дипломирани медици. Те обаче трябва да са преминали обучение от 4 семестъра във висше медицинско училище, за да практикуват неконвенционална медицина.

Лечебните растения проявяват основно действие и други второстепенни, т.нар. меки ефекти. Когато една билка се преработва по химичен път, меките ефекти изчезват. Ето защо фитотерапевтите препоръчват непосредствена употреба на целебните растения. Използват се отделни части - цветове, плодове, листа, стръкове, кори, корени, коренища, грудки. Полезните вещества се концентрират на различни места.

 

Кога да ги събираме

 

Много важно е билките да са брани в подходящо време. За да съхранят максимално целебната си сила, цветовете трябва да се откъсват преди пълното им разтваряне, по време на цъфтежа, но никога след прецъфтяване.

Стръковете стъбла с листа и цвят се режат, когато билката цъфти. По тях не бива да има прецъфтели цветове. Листата се берат, ако са напълно развити. Но трябва да са млади, да не са увехнали или наядени от насекоми. Пъпките се откъсват, преди да се разпукнат.

Плодовете и семената се берат, след като узреят. Корите трябва да се вземат от млади и здрави дървета. Белят се в ранна пролет, когато растителните сокове започват да се движат интензивно. Най-подходящи сезони за събиране на корени, коренища и грудки са пролет и есен. Лечебните растения се сушат и съхраняват на сухи, проветриви места. Не бива да загниват.

 

Подготовка

 

За да има ефект от билките, те трябва да бъдат нарязани много ситно. Важно е да се спазват основните начини за извличане на фармакологично активните вещества. При варене се получава отвара, а при попарване с вряла вода - запарка.

Известният български лечител Петър Димков препоръчва негорчивите билки да се запарват, а горчивите да се варят 10-15 минути. След това отварата се утаява и накрая се прецежда. Отварите и запарките трябва да са прясно приготвени. По правило не бива да престояват повече от 24 часа и да се държат в хладилник.

Студен извлек се приготвя, като ситно нарязаната билка се залее със студена вода и кисне в нея средно от 5 до 12 часа. Важно е да се помни, че

 

не всички билки понасят варенето.

 

Например коренът от ружа не бива да се преработва топлинно. За това от ружата се прави студен извлек. Обикновено корените, корите и семената първо се заливат със студена вода и се варят, след като са били накиснати добре.

Ако растението е смолисто, често се прави настойка. За целта билката се залива с медицински спирт или ракия. Оставя се да кисне за различен период от време. Когато се прави лапа, първо билката се счуква или намачква. Може да се смеси с малко гореща вода. Получената каша се поставя върху марля, която се привързва към болното място.

За мехлемите е нужна несолена свинска мас или вазелин. Те се разтапят на слаб огън. След като леко изстинат, към тях се прибавя счуканата на прах билка. За сгъстяване на сместа може да се използва разтопен восък, а за разреждане - зехтин.

 

Доколко са ефективни

 

Крайният ефект от лечението с билки зависи от това как пациентите го приемат. Дали мислят, че всичко, което им се предлага, ще помогне, или са скептично настроени. Това особено се отнася за фитотерапията. Нейните методи изискват от болните търпение и желание да ги прилагат. Ефектът от нея настъпва най-рано след 15-ия ден от началото на лечението. За това всеки човек, който посяга към билките, трябва да вярва в тях. Но не бива да изпада в другата крайност, като им се предоверява и ги приема без лекарски контрол.

 

Наборе.бг