nabore.bg

Докторе, защо?

Всекидневните задачи запазват паметта

Слушайте Моцарт, решавайте кръстословици - това стимулира невроните, съветват учените

 

Най-голямата заплаха при стареенето на населението идва от функциите на мозъка, твърдят учените. Вече е доказано, че умствените упражнения могат да подмладят мозъка на възрастните хора, да подобрят паметта и да увеличат продължителността на живота. Добре е тези упражнения да са всекидневни, съветват специалистите. Те са категорични, че най-големият враг на сивото ни вещество е рутината. Според тях, новите действия, с които излизаме от привичния ритъм, създават нови връзки между невроните. “Започнете с нещо лесно - мийте си зъбите с лявата ръка (дясната - ако сте левичар). Слушайте Моцарт, защото класическата музика стимулира невроните и увеличава капацитета на мозъка.”

Друга важна препоръка е да даваме на мозъка си всекидневни задачи. Без значение от възрастта, добре е да се посещават курсове по език, по компютри или по рисуване, да се четат книги и да се образоваме. Заниманията с ребуси и судоку са изключително важни за поддържането на мозъка във форма.

За да е във форма този важен орган, другите органи и системи също трябва да са наред. Особено сърдечно-съдовата, защото тя отговаря за захранването му. Всичко, което уврежда кръвоносните съдове, действа зле и на мозъчните клетки - висок холестерол, високо кръвно, диабет, затлъстяване. Затова е важно да следите теглото си.

Не забравяйте и че ние сме това, което ядем. Балсам за мозъка е храната богата на омега 3 мастни киселини (риба). Зеленият чай също подсилва паметта, заради съдържанието на теанин, а витамин D е чудодеен. Освен че е полезен за костите, учените са доказали че има благоприятен ефект върху мозъка.

 

Наборе.бг