nabore.bg

Докторе, защо?

Опасност в храните: Вредни ли са подсладителите?

Вредни ли са подсладителите, които приемаме чрез напитки и храни, често се питат хората, когато прочетат на етикета, че в някой продукт ги има в определени количества.

Мненията са различни - част от лекарите и специалистите по хранене са категорично против заместителите на захарта, други смятат, че именно тези вещества са начин да се спасим от напълняване. В България, чрез специална наредба за изискванията към използване на добавки в храните, се регулира употребата на подсладителите.

От тях най-популярен е захаринът. Той е 450 пъти по-сладък от захарта и за това трябва да се ползва в минимални количества.  Не бива да се пренебрегва фактът, че през 70-те години на миналия век, след дългогодишни опити върху животни, бе установена връзка между приемането на захарин и  появата на рак на пикочния мехур у плъхове. Днес в Канада и други страни захаринът се продава с предупреждение - “Предизвиква рак у лабораторните животни.”

Друг подсладител е сукразитът. Той не се разрушава при термична обработка. По тази причина се използва в някои сладкарски изделия. Третият широко използван подсладител е аспартамът. Това вещество най-добре се разтваря във вода и често е съставка на безалкохолни напитки, които се предлагат за регулиране на телесното тегло. Те обаче са опасни за хора, страдащи от фенилкетонурия - вродено заболяване, свързано с непоносимост към аминокиселината – фенилаланин, съдържаща се в аспартама. При опити с него са възникнали подозрения за връзка на този подсладител  с някои форми на рак.  Разумно да не се прекалява с напитките, които го съдържат, както и в някои дъвки, в които е прибавен.

 

Наборе.бг