nabore.bg

Архивите са живи

Преди почти половин век: Волейболисти на “Миньор” спасявали пострадали от лавина

Перничани влезли по гуменки в снежната стихия

 

На 16 декември 1965 г. под връх Мальовица се разиграва най-голямата трагедия в българските планини. Лавина пада върху група от 16 алпинисти, а 11 загиват. Историята ляга в основата на прекрасната книга на Блага Димитрова "Лавина", както и в едноименния филм.

Малко известен факт обаче е, че в спасяването на затрупаните са участвали играчи от пернишкия волейболен отбор.

„Сутринта станахме в 5, тръгнахме в 5,30 ч. И в 8,10 ч се случи нещастието. При абсолютно негодни за такова изкачване условия - прясно навалял 30-40 сантиметра сняг, върху заледена основа.

 

Вместо да вървим по долината

 

по зимната маркировка и после директно един по един в плътна колона да се качим към превала между Орлето и Мальовица, тръгнахме по диагонал. И още на първата серпантина чухме вик: „Лавина!”, спомня си ужасяващия инцидент алпинистът Емил Станчев.

Обърнах се нагоре, погледнах. Срещу мен идваше снежна дъска. Казах си - какво толкова - ще я скоча. Хванах си пикела, рипнах. И почна едно голямо меле. Снегът ме завъргаля. Тъкмо утихна и ме удари втора вълна. После всичко затихна.

 

Почувствах жестоко стягане.

 

Бях зарит малко над главата, но за щастие ръцете ми бяха отгоре. Разрових се. Успях да видя, че на 10-15 метра от мене Спас Малинов беше заровен до кръста. До мене Гошо Стоянов викаше за помощ, раницата го беше затиснала и трудно дишаше. След 10 мин аз бях изровен до кръста. Имах доста наранявания от пикела. Но най-трагичното беше това, което наблюдавахме до нас. На 2-3 метра гледах как една ръка в синя ръкавица маха и лека-полека темпото отслабва. Това беше Петър Варенчик, който за щастие впоследствие оцеля. Виждах крака на Мишо Угляров, който риташе непрекъснато и след 6-7 минути спря.

 

Нищо не можехме да направим.

 

Безпомощността много тежко се изживява. Бяхме гипсирани в снега”, обяснява преживения ужас Станчев.

В деня на инцидента волейболния отбор на Перник е в района на зимен лагер. Сред тях е и Тодор Симов. Той разказва, че с неговите съотборници от “Миньор” отишли по гуменки да помагат на пострадалите. Благодарение на усилията им, пет души са спасени. Днес Тодор Симов е “почетен гражданин” на Перник заради заслугите си във волейбола, а също и за участието си в спасяването на алпинистите под Мальовица. 

 

Наборе.бг


Тодор Симов бе награден за дългогодишната си спортна дейност от президента Георги Първанов с орден

Тодор Симов бе награден за дългогодишната си спортна дейност от президента Георги Първанов с орден "Стара планина".

Тодор Симов в годините, когато играеше в

Тодор Симов в годините, когато играеше в "Миньор"

Тодор Симов стана почетен гражданин на Перник

Тодор Симов стана почетен гражданин на Перник

Лавината под Мальовица затрупва 16 души. 11 от тях загиват.

Лавината под Мальовица затрупва 16 души. 11 от тях загиват.