nabore.bg

Дом и двор

Волан: Как да заредим акумулатора на стария автомобил?

Ако имате вила в отдалечено място и най-близкия сервиз е на десетина километра и, недай боже, акумулаторът ви е напълно разреден /отказва/, не се отчайвайте, че не можете да запалите стария си автомобил. Даже манивелата, за която днешните деца не са и чували, няма да може да запали и потърсете изход сами с повече изобретателност. Разбира се нашият съвет се отнася за по-стари марки – Москвич, Лада, Шкода, да не забравим и Жигули.

С инструментите в багажника демонтирате генератора и съединявате направо проводниците от него към  клемите на електрообзавеждането, които захранват и акумулатора. После внимателно повдигате на крик по-близкото до акумулатора предно колело, сваляте декоративния тас  и  притискате шайбата на генератора към протектора на гумата. След това завъртате колелото с помощта на ключа до достигане на по –големи обороти и при това генераторът ще започне да зарежда акумулатора.

След 30 минутно въртене на колелото, акумулаторът ще е зареден достатъчно да можете да запалите /особено ако автомобилът е разположен на наклон/ и да достигнете до най-близката бензиностанция, автосервиз, а защо не и до дома.

                Инж. Атанас  ЖЕЛЯЗОВ