nabore.bg

Тежката дума

От упор: Войната на ЕС срещу животновъдството в България

Светът с право се е обърнал към събитията в Украйна. Война, агресия, инвазия...Определения колкото щеш.

Какво ни пречи да видим истинската война, която вече години ЕС води срещу България?

Става дума за храните.

Миналата година млечният сектор завърши с отрицателно търговско салдо – по-малко износ, повече внос на млечни продукти. Само един бегъл поглед по рафтовете на големите вериги, особено, показва, че вносните млечни продукти значително надвишават българските като количество, качество, разнообразие и стойност.

Защо се стигна до тук? Защото единствено в България няма субсидии за животновъдството. Намаля броя на отглежданите животни, фалираха и продължават да фалират ферми и мандри, складовете са пълни с продукция. Като пример на една крава в Румъния се дават 700 евро субсидия!!!

          Липсата на субсидии превърна България от водещ производител и износител в пазар. Какво се получава?

          - В икономически план загубихме пазари.

          -В социален план загубихме работни места и хората обедняват прогресивно.

          -Във финансов план се срина делът на селското стопанство във вътрешния брутен продукт.

          -Няма реален контрол върху качеството на млечните продукти, които заляха българските магазини, и никой не казва какво е съдържанието на вносните боклуци.

          -В световен план загубихме мястото си на водеща държава в селското стопанство.

          Причини много – политически, липса на компетентност и некадърно управление, предателство на българските интереси, зловещ натиск от ЕС, ...

          Това ще рече, че ЕС обрече България да бъде елементарна, послушна колония и я лиши от всякаква съмостоятелност, суверенитет и възможности за развитие. Равенство и братство, но не за всички...

          Как да наречем това ли? Както искате –  реална война, икономическа инвазия, политическа агресия, социален геноцид. Каквото и да приемем все ще бъде вярно!!!

 

Страхил ГОРАНОВ