nabore.bg

България

Военното министерство къта 80 скъпоплатени пенсионери

Ръководството на МО отказва да ги освободи с обяснението, че ще е дискриминация

 

Ръководството на военното министерство къта близо 80 скъпоплатени пенсионери, които отказва да освободи от работа с доста странни аргументи. Става въпрос за бивши военни, които са се пенсионирали, взели са 20 заплати като обезщетение и след това са заели цивилни длъжности в МО и армията. Те са назначени по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. По неофициална информация пенсионерите се подписват всеки месец срещу близо 2000 лв., тъй като освен максималната пенсия

 

вземат и доста солидна заплата.

 

За ръководните длъжности общата сума е доста по-голяма. В нея се включват добавки за прослужено време, за чин и бонуси. В повечето случаи става дума за бивши генерали и полковници.

В края на миналата година ръководството на МО бе запитано дали ще се раздели с представителите на третата възраст, но то даде да се разбере, че това няма да се случи. Едно от обясненията бе, че не може да се дискриминират пенсионерите и само на този принцип да бъдат освобождавани. От една страна, позицията на ръководството на МО е разбираема, тъй като в екипа на военния министър

 

има доста бивши военни.

 

Такъв е например зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, постоянният секретар на МО Добромир Тотев и част от съветниците на Ангел Найденов. От друга страна обаче, позицията е необяснима, тъй като през тази година предстои да бъдат съкратени близо 2000 военни и цивилни в трудоспособна възраст. Мнението на служители на МО е, че ако се започват някакви реформи, то трябва да се тръгне именно от пенсионерите, които взимат пари едновременно от НОИ и от военния бюджет. В същото време млади и образовани българи не могат да "пробият системата", ако нямат връзки.

Тезата на военното министерство, че раздялата с пенсионерите ще бъде дискриминация,

 

е най-малкото спорна.

 

Още през 2010 г. бяха приети промени в Закона за държавния служител, с които военни и полицаи, които работят като държавни служители след пенсионирането си, ще могат да бъдат освобождавани от работа на основание на навършена възраст за пенсия, определена за всички български граждани. По-късно същите текстове бяха вкарани в Кодекса на труда, за да се обхванат всички пенсионери в администрацията. "Досега за тези хора, които са ползвали права за по-ранно пенсиониране и са получили всички бонуси от това и продължават да работят в администрацията, няма законово основание за прекратяване на трудовоправните им отношения отново на база пенсия", коментира тогава Емилия Масларова от левицата. Днес обаче изглежда, че тези промени са забравени от ръководството на МО, което дава всякакви странни обяснения, за да запази скъпоплатените пенсионери.

 

www.sega.bg