nabore.bg

Лични драми

Водата на Добруджа: 3 случки с кладенци

В миналото в Добруджа нямало много вода. Селата се снабдявали само от кладенци – герани с вода, но имало и села с чешми. От там хората с кобилица и медници си носели вода. Това е било голямо наказание.

Ще ви разкажа три случая. В село Бръчма хазаите ми Сава и Тодорка Савови имаха кладенец в двора. Хазайката беше много смела и предприемчива жена. Поиска да изчисти кладенеца и пусна сина си Матей да го почисти. Той беше ученик в VI-ти клас. Сложи го в кофата и му даде друга кофа, вързана на въже. Матей пълнеше втората кофа с мръсната вода и хазяйката я изтегляше. Дъщеря ми, която беше на четири години, като видя това и почна силно да плаче: „Не пускай батко Матко в  кладенеца!” Плака през цялото време. Повече от 20 кофи вода се извадиха, кладенецът бе почистен. И аз много се страхувах, защото Матей беше мой ученик и му бях класна ръководителка. После цялото село научи за това. Матей се чувстваше като герой.

Втори случай в силистренското село Професор Иширково. Него ми го разказа приятелката ми, която беше телефонистка там.  Хазаите й имали дълбок кладенец – 20 метра. Едно лято той пресъхнал и те много се разтревожили. Взели едно момче и го вързали с три въжета, дали му кофа, метла и лопата, за да изчисти кладенеца. Но като спуснали момчето до 10 метра и то започнало много силно да вика: „Извадете ме, не мога да дишам.” Долу в кладенеца нямало въздух. Така си останал непочистен пресъхналият геран и днес седи като паметник в двора.

Чешмата в центъра на силистренското село Бръчма е направена през 1870 г.

 

Третият случай е от с. Брадвари, където нямало вода. Всеки човек си имал по две бъчви в двора специално направени за вода. В с. Йорданово, което не е близо до Брадвари всяка вечер идвали от Брадвари за вода. Щом ги чуели йордановци викали: „Брадварци идват.” Тук имало голяма чешма. Не идвали през деня защото тогава Йордановци си наливали вода.

Колко тъжни времена са били. Днес във всяко село има вода – в двора, кухнята, тоалетната, банята. Сегашното поколение не може да си представи живота  в миналото. А всичко във всяко добруджанско село беше направено през времето на социализма.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра