nabore.bg

Докторе, защо?

Внимавайте с алкохолa пo празниците

Жените се напиват по-бързо и от по-малко в чашата, отколкото мъжете

 

Коледните и новогодишните празници наближават, а с тях идват и тежките маси, отрупани с безброй мезета и всякакви алкохолни напитки към тях. Затова преди да седнете на масата, прочетете какви са митовете и фактите относно алкохола.

Мит: Алкохолът разрушава мозъчните клетки.

Факт: Умерената употреба на алкохол не унищожава мозъчни клетки, дори в малки количества подобрява функционирането на паметта.

Мит: Бялото вино е леко питие и е слабо-алкохолно.

Факт: Чаша червено или бяло вино, бутилка бира, 50 гр. уиски или друг концентрат съдържат приблизително еднакво количество алкохол.

Мит: Биреното коремче се появява когато се пие много бира.

Факт: Този тип коремчета се получават предимно от периодичното поглъщане на големи количества храна без да има нужда да се пие какъвто и да било алкохол.

Мит: От смесването на различни видове алкохол се напивате по-бързо, отколкото ако пиете само един вид питиета.

Факт: Нивото на алкохол в кръвта се определя от алкохола, който сте погълнали – дали той ще е под формата на бира и водка смесено или пък ще е само от уиски няма никакво значение.

Мит: Пиенето на кафе ще помогне на пиян човек да изтрезнее.

Факт: Човек не може да изтрезнее като по чудо с пиенето на кафе, с влизането под студен душ или каквито и да било други изцелявания. Алкохолът изчезва от тялото с приблизително с 0.15 промила на час. Това правило важи за всички хора, без значение от кой пол са, колко тежат и на колко години са.

Мит: Пиенето на алкохол ни кара да пълнеем.

Факт: Това е много разпространено схващане, тъй като алкохолът съдържа много калории. По-задълбочените изследвания показват, че се получава точно обратното.

Мит: Мъжете и жените понасят еднакво на алкохола.

Факт: Жените се напиват по-бързо и от по-малко, защото тъканите им съдържат малко повече мазнини, отколкото мъжете.