nabore.bg

Докторе, защо?

Внимание! Открийте навреме симптомите на глаукомата

Болните от диабет са по-застрашени

 

Глаукомата е едно много коварно заболяване. Тя е сред водещите причини за слепота. Много хора не знаят, че имат глаукома, нямат оплаквания, не се консултират с лекар, докато не забележат, че зрението им е започнало да намалява. Болестта уврежда оптичният нерв. Слепотата, предизвикана от глаукома е необратима, защото умира зрителния нерв, който не може да бъде възстановен. Ранното откриване и лечение може да запази зрението. Увреждането на оптичния нерв се свързва с повишено вътреочно налягане и води до загуба на зрение. Обикновено заболяването протича безсимптомно, но щом започне да прогресира, пациента забелязва влошаване на зрението като замъглено зрение, загуба на периферно зрение, затруднено фокусиране на предмети, поява на цветни кръгове около светлинни източници.

За съжаление, всеки от нас може да развие глаукома. Но има хора с повишен риск от развитие на болестта и те трябва да преглеждат очите си най-малко веднъж годишно.

Хроничната глаукома се среща най-често при възрастните хора, където заболяването е свързано с процеса на стареене. В повечето случаи няма изразени симптоми и протича бавно. Заболяването прогресира различно в двете очи. При младите хора е възможно да се появи следствие механично увреждане или прием на медикаменти. Вторичната обикновено е следствие на друго заболяване. Има ясно изразени симптоми и се развива по-бързо. Различава се закритоъгълна, откритоъгълна, пигментна и др. Доказано е, че жените заболяват по-често от мъжете. Диабетиците и чернокожите са податливи на откритоъгълна глаукома, а азиатците – закритоъгълна глаукома.

Според статистиката в света боледуват над 67 милиона души, а у нас над 55 000. В повечето случаи заболелите не подозират, че са развили болестта. Диагностицира се при преглед, за това лекарите съветват хората на 35 години да си направят профилактичен преглед и после редовно да посещават очния кабинет. Тя е лечима само ако е в начален стадий и се лекува с капки и перорални медикаменти. По оперативен път се прави малък отвор в окото, който позволява оттичането на вътреочната течност, намалявайки вътреочното налягане. Според най-новите изследвания е възможно болестта да се развие и при нормални стойности на вътреочното налягане.

 

Д-р Силвия КОСТОВА