nabore.bg

Докторе, защо?

Едно на ум: Витамините също крият рискове

Обикновенно при диетите за отслабване се консумират много плодове и зеленчуци, което покрива нуждите на организма от витамин С. Но ограничаването и лишаването от някои други храни води неминуемо до дефицит на витамин В1, В6, А и Е. Затова специалистите съветват: Яжте всеки ден месо, риба, яйца, млечни продукти и подправяйте салатата си с царевично или слънчогледово олио.

 

Витамините и алкохолът

 

Ако пиете повече от литър вино на ден или употребявате други алкохолни напитки, бъдете сигурни, че в организма ви отсъстват витамините А, Е, С и В. Поне така твърдят последните изследвания в медицината.

 

Витамините и противозачатъчните средства

 

Употребата на противозачатъчни хапчета много често предполага недостиг на витамин В6, а понякога и витамин В9, а това от своя страна е тревожно - ако не вземете мерки ще попаднете под ударите на депресията, стреса, агресивността.

 

Витамините и цигарите

 

Ако пушите повече от десет цигари на ден, почти сигурно е, че ви липсва витамин С (никотинът го разрушава). Пушачите страдат и от дефицит на витамин В, Е и А. Едно правило - ако един непушач трябва да приема около 75 мг витамин С, при пушачите тази доза е двойна. Малко аритметика за тези, които си набавят витамин С от плродовете и зеленчуците - едно киви съдържа 60 мг витамин С, една чаша портокалов сок – 30 мг. Пушачите трябва да калкулират всичко това, когато посягат към цигарите – при тях консумацията на много плодове, зелена салата и зеленчуци трябва да е завишена.

 

Свръхдозиране на витамините

 

Някои витамини не са токсични независимо от количеството (тези от група В без В6 и Е), но други трябва да се приемат единствено по лекарско предписание. Съвременната медицина доказва, че свръхдозата от някои витамини е подходящ терен за развитието на раковите клетки.

Ако сте предозирали витамин А, реакцията е гадене, повръщане, главоболие, виене на свят. По време на бременност излишъкът от витамин А води до увреждане на плода. Ако сте прекалили с витамин В6, рискувате смущения в нервната система. Ако сте прекалили с витамин С, ви очаква разстройство. Не прекалявайте с него ако имате камъни в жлъчката. При повишено количества на витамин D може да имате проблеми с бъбреците.

 

Наборе.бг