nabore.bg

Красиви всеки ден

Покана: Вижте прочутата чешка синя текстилна щампа

В Чешкия културен център в столицата (бул. „Раковски” 100) на 13 февруари т.г. от 18 часа се открива изложбата „Сини иновации”. Тя представя съвременните тенденции при създаването на традиционната чешка щампа.

В свое обръщение към посетителите на на експозицията модната специалистка от Чехия Алице Клоузкова казва, че в салона ни се дава възможност да надникнем в двете останали в Чехия работилници за синьо щамповане.  

Изложбата „Сини иновации“ се организира по повод включването на традиционната занаятчийска техника синя щампа в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, признато от Австрия, Германия, Чехия, Словакия и Унгария. В наши дни в ръцете на чешките творци, които предпочитат качественото ръкоделие, занаятчийските умения, връзката на традицията и оригиналността, синята щампа е един изключителен материал. Целта на изложбата е да покаже новите възможности на традиционната синя щампа в Чешката република.

Самата Алице Клоузкова завършва Висшия институт за приложни изкуства в Прага в ателието „Моден дизайн“. След това работи като асистент на академичния художник Йозеф Тяптух. През 2005 г. заедно с Яна Йетелова основават свое студио, което е известно преди всичко със своята авторска мъжка мода. От 2014 г. ръководи „Студио за моден дизайн“ в училището за съвременно изкуство „Схоластика“. В рамките на докторантурата си във Висшия институт за приложни изкуства се занимава с традиционните чешки и моравски текстилни традиции и тяхното използване в съвременния дизайн на облеклата. Резултатите от това изследване тя представя в рамките на проекта „Наследство“. През 2016 г. излиза нейната книга „Наследство. Традиция, иновации, мода“.

Изложбата ще продължи до 9 март 2018 г.

 

Наборе.бг

 

 


Дрехи от плат със синя щампа, създадени от Томаш Брабец

Дрехи от плат със синя щампа, създадени от Томаш Брабец