nabore.bg

Интервю

Независимият бивш депутат Велизар Енчев: Гаврата с пенсионерите е най-големия грях на патриотарите

Всички управляваха с мисълта как да откраднат повече от евросубсидиите и къде да скрият парите

 

Велизар Енчев е роден е през 1953 г. в Гълъбово, Старозагорско. Завършва журналистика. Кореспондент на “Отечествен фронт”, “Отечествен вестник” и БНТ в Югославия в периода на гражданската война 1987-1993 г. Посланик на България в Хърватия (1997-2002). Коментатор по външна политика в БНР, водещ на телевизионни предавания. Депутат от Патриотичен фронт в досегашния парламент, от 1 декември 2014 г. е независим.

-Преди време заявихте: трябва да спрем дивашкия капитализъм. Днес виждаме, че той става все по-дивашки. Какво би могло да спре този гибелен процес?

-На 40-ия световен икономически форум в Давос френският президент Никола Саркози произнесе революционна реч, в която заяви: „Ще спасим капитализма, ако го морализираме. Финансовият капитализъм се изврати. Или ние ще се променим, или промяната ще ни бъде наложена от икономически, социални и политически кризи.” Събитията на световните финансови пазари го опровергаха: Капитализмът не може да се морализира, защото неговата същност е неморална. Изходът е нов път за развитие, съчетаващ най-доброто от практиката на социалистическите страни и пазарното стопанство на Запада. Говоря за конвергенция на две политико-икономически системи със силно социално начало, недопускащо диктата на банките и финансовия капитал, поставящо на пиедестал интересите на хората. Финансовият капитал не може да има надмощие над промишления, каквато днес е ситуацията в САЩ и развитите капиталистически държави. И новият американски президент прозря тази истина, опитвайки се да ограничи влиянието на финансовите акули на Уолстрийт. Тези дни банките ни обявиха, че за 2016 г. имали чиста печалба от 1.2 млрд. лева. Това е официален грабеж от вложителите. Ето откъде могат да се вземат парите за увеличените пенсии

-Какви са шансовете да бъде сменен политическият елит у нас? Очевидно е, че действителният център на властта не е в българския парламент, а извън него, в т.нар. задкулисие, което държи богатствата на България и разиграва политическия шахмат според собствените си интереси.

-Криминалният политически елит ще бъде сменен, ако на извънредните парламентарни избори на 26 март избирателите накажат т.нар. системни партии, обогатили се от престъпната приватизация, като дадат гласа си за нови политически формации, изповядващи радикална социална философия. Такава е ръководената от мен партия „Българската пролет“. Друг начин за смяна на елита няма. А че има задкулисие, управляващо назначения от него депутатски елит, за да се краде от концесии и обществени поръчки, в това нямам никакво съмнение. Видях с очите си в Народното събрание как управляващата коалиция използва мигрантската вълна, за да премахне търговете и конкурсите при строежа на телената стена по българо-турската граница. По предложение на Валери Симеонов и Цветан Цветанов бе решено обектът да се строи без търг и конкурс, като областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково избират фирмите-изпълнителки на проекта. По тази причина един линеен километър на оградата струва над 1 милион лева, докато при кабинета на „лошия Орешарски“ строежът на километър е бил 250 000 лева, т.е. 4 пъти повече. Аз и бившият военен министър Ангел Найденов реагирахме гневно срещу този корупционен проект, но бяхме малцинство. В капиталистическа България, управлявана от ГЕРБ и партньори, подобни грабежи са норма, а не изключение.

-Изминатият либерален път доведе останалите живи българи до „помийните ями” на Европейския съюз, твърди известен наш анализатор. Споделяте ли или не подобно твърдение?

-България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Народът е запратен в ъгъла на живота, където е и помийната яма. Но виновен е избирателят, който на всички избори гласува за социалните си екзекутори, а не за спасителите си. Дясното у нас е антисоциално по презумпция, а лявото в лицето на БСП е лъжесоциално. Вижте кой е вторият човек в ръководството на БСП и преценете дали той е социален или антисоциален. Мултимилионерът Георги Гергов е символ на извратеното ляво. Може ли вторият човек в една лява партия да е собственик на два от символите на социализма – ЦУМ и Пловдивския панаир? При това и двата крупни обекта са в плачевно състояние. С една цел – да се продадат на държавата, от която бяха присвоени по възмутителен начин.

-Какъв „пътен знак“ за държавата е избирането на генерал Румен Радев за президент, особено след като наложи вето върху закона за концесиите?

-Много добър знак. Този избор нанесе съкрушителен удар по ГЕРБ и постави началото на процес, който трябва да доведе до детрониране от политическата сцена на феномена „Борисов“. И забележете кои скочиха срещу ветото върху закона за концесиите – работодателските организации. В тях е концентрирана властта на парите, спечелени от престъпната приватизация – работническо-мениджърската и масовата, от която масите не получиха и  една стотинка. Тези организации са легални сборища на новите ни капиталисти, много от които са офшорни милионери. С две думи – назначени капиталисти. А кой ги назначи? Е, на този въпрос най-добре ще отговорят експертите по капиталистическо строителство, например червеният капиталист Георги Гергов. Случайно ли е, че на конгреса на БСП Корнелия Нинова премахна от името на лявата коалиция думичката „Лява“?

-Как да разбираме твърденията на политолози, че се задава нов световен ред след избирането на Тръмп, след т.нар. Брекзит и новото „велико преселение“? Какви могат да бъдат последиците за нас?

-Става нещо уникално в света и в България. Най-големите американофили в Брюксел и София вият като хиени срещу мултимилиардера Доналд Тръмп, защото желае да нормализира отношенията с Русия и върне в Щатите изнесените в Азия, Африка и Латинска Америка американски капитали и заводи. Не е за вярване, но е факт – капиталистът Тръмп ще реформира капитализма по рецептата на Никола Саркози. Но не защото мрази този капитализъм, а защото иска да го съхрани чрез революционни реформи. А какво да кажем за резервите на Тръмп към НАТО? Та той говори за НАТО, както говорех аз по време на кандидат-президентската кампания. Че това е скъпоструващ военен пакт, опасно дрънкащ оръжие в погрешната посока – не срещу Ислямска държава, а срещу Русия, воюваща срещу ислямистите. Цялата философия на НАТО  е сбъркана и Тръмп пръв от западните лидери видя това. И първи от западния елит порица германския канцлер заради отворените от нея европейски врати за един милион мюсюлмански мигранти. Ето защо Великобритания напуска ЕС. Защото не желае пълзящата ислямизация на Обединеното кралство и ликвидацията на християнския цивилизационен модел. Не британците, а Ангела Меркел прогони Великобритания от Европейския съюз. Засега България е пощадена от мигрантската вълна по една обидна за нас причина – бедността и мизерията у нас. Много африкански страни имат по-висок жизнен стандарт от нашия. Колкото и да е унизително, днес бедността ни пази от чуждо нашествие. Но докога?

- Не мислите ли, че Европа наистина не дава пет пари за нас? Или дава дотолкова, доколкото интересите на нейните политически и бизнес елити зависят от това?  

-Европейските лидери са готови да дадат много повече от пет пари за нас, защото България е външна граница на ЕС, призвана да брани Европа от двата милиона мигранти в Турция. Това е уникална позиция, която може да ни донесе много привилегии и най-вече милиардни инвестиции. Но само отговорно българско правителство, което мисли за народа си, може да се възползва от новата геополитическа ситуация. Сегашните сини, сиви, червени и жълти елити управляваха с една мисъл – как да откраднат повече от стотиците милиони от евросубсидиите и къде да скрият присвоените пари.

-Как оценявате патриотизма на т.нар. патриоти, които не сме чули да говорят за съдбата на най-низвергнатите българи - пенсионерите?

-Каквото и да кажа за Симеонов, Каракачанов и Сидеров, които станаха коалиционни патерици на Бойко Борисов, ще е слабо. Тези тримата предадоха вота на хиляди българи и го положиха в нозете на един самозабравил се премиер. И дори не крият, че след 26 март са готови отново да управляват с ГЕРБ. Гаврата с пенсионерите е най-големият им грях. До влизането на НФСБ в Народното събрание аз бях единственият в ръководството на тази партия, който пледираше за радикално увеличение на пенсиите. Причината е следната: през септември 2014 г., в разгара на предизборната кампания, бях предупреден от зам.-председателя на партията Данчо Хаджиев да не говоря за увеличение на пенсиите. Защото НФСБ била дясна партия, а тези пари трябвало първо да се изработят. Свещена глупост, изповядвана от най-реакционните политици по света! Като говорител на пенсионерските съюзи отхвърлих този порочен подход, но гласът ми остана глас в пустиня. И най-важното - в държавните бюджети за 2015 и 2016 само аз предлагах актуализация на пенсиите, докато патриотарите мълчаха или ме подиграваха, когато говорех от трибуната. Но седмица преди президентските избори триото „Симеонов-Сидеров-Каракачанов“ внезапно прегърна моите идеи за пенсиите, за да измами избирателите. За пореден път.

 

Интервю на Христо КУФОВ

 


Велизар Енчев

Велизар Енчев