nabore.bg

Докторе, защо?

Великденските пости не противоречат на здравословното хранене

Добър ефект се постига при сърдечносъдовите, бъбречните и метаболитните заболявания

 

Това е един от периодите през годината, когато религията изисква да се въздържаме от консумацията на животински продукти. По принцип постенето не е в противоречие със съвременната наука за хранене. Разбира се, не става дума да се подценява значимостта на месото и млякото. Задълбочени проучвания напоследък показват, че след “подкиселяването” на телесните течности при консумацията на месна храна много полезно за организма е алкализиращото действие на плодовете и зеленчуците и техните сокове. Точно това се постига, когато постим. Разширени епидемиологични проучвания показват, че значителна част от съвременните заболявания, наречени още “болести на цивилизацията” (затлъстяване, захарен диабет, хиперхолестеролемия, атеросклероза) се дължат на недостатъчната консумация на баластни вещества.

Богатата на целулоза храна изисква по-продължително дъвчене, с което се създава чувство на ситост при приемането на продукти със сравнително нискокалорийно съдържание. Това обуславя широкото приложение на постните хранителни режими в диететиката и профилактиката на затлъстяването. Пектините, чиито източници са плодовете и зеленчуците и приготвените от тях ястия, пречат за обратното всмукване на холестерола и тежките метали в дебелото черво. Те заемат важно място в лечебното хранене и предпазването от повишен холестерол в кръвта (най-важният рисков фактор за ранна атеросклероза, т.е. - за преждевременно остаряване) и при професии, които налагат излагането на човек на химични производствени вредности.

Постното хранене се препоръчва също така при почти всички сърдечносъдови, бъбречни и метаболитни заболявания. Тези положителни страни на постенето се проявяват, когато е разумно. То не бива да е продължително. Не се препоръчва в ранна детска възраст и при някои стомашно-чревни заболявания.

 

Наборе.бг