nabore.bg

В джоба

„Стандарт”: Великденски бонус за пенсионерите

Правителството май подготвя еднократни помощи към парите за старост

 

Великденски добавки към пенсиите си може да получат най-бедните възрастни хора у нас, пише в информация на в. „Стандарт”. "Правят се разчети за великденски еднократни помощи към ниските пенсии", съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан след заседание на Централния съвет на партията. Новината потвърдил и зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от Коалиция за България. "Има идея за надбавки за хората с по-ниски пенсии, но все още се търсят пари", разясни той. Гьоков допълни, че няма все още взето окончателно такова решение, но усилено се работи по него и се търсят свободни средства от икономии от бюджета. Той не уточни

 

какъв може да е размерът на добавката,

 

нито за коя точно група пенсионери ще се отпусне. "Всичко ще зависи от това какви пари е възможно да се отделят", посочи Гьоков.

По Коледа кабинетът на Пламен Орешарски осигури 53.5 млн. лв. допълнителни средства, с които добавки бяха дадени на всички възрастни хора с пенсии до 251 лв. Управляващите се спряха на този праг, защото това е линията на бедност в страната. До 251 лв. пенсия у нас взимат почти половината от пенсионерите - близо един милион души.

 

По Великден бонус от 30 лв.

 

ще получат и близо 270 хиляди бедни домакинства. Правителството вече гласува отпускането на 8.3 млн. лв. за тази социална помощ. От нея ще се възползват хората, които тази зима получават по 65 лв. месечно за отопление. Към тях се добавят още около 30 хиляди, на които им е било отказано енергийно подпомагане, защото доходите им надвишават с 10 лв. лимита.

След новината за добавките се появиха критики, че великденските помощи са "предизборен ход", споменава в. „Стандарт”. Социалният министър Хасан Адемов обаче коментира, че правителството води последователна политика за подпомагане на най-уязвимите от кризата групи в обществото.

 

По информация на www.standartnews.com