nabore.bg

Пред телевизора

ТВ ветеранът Величко Скорчев: Партийните клакьори са на екрана от сутринта

Новите политици ритнаха жените и децата си и се ожениха за секретарки и пиарки - що за морал е това?

 

Срещаме се с легендарния тв журналист Величко Скорчев, звезда на сутрешния блок “Добър ви ден”. Като стар новинар, той е чувствителен към всичко, което накърнява паметта ни, следи всички новини, по всички телевизии и казва, че често “лае срещу стъклото”.

Скоро чух професор да казва, че се гнусял, когато в центъра на София виждал толкова много улици с руски имена. Ще го посъветвам да се движи по “Леге”, “Позитано”, “Вашингтон”, “Джеймс Баучер”,

 

да си пие кафето на площад “Гарибалди”.

 

И ми е мъчно че той ще осакати, може би поколения млади хора, казва Скорчев.

Не мога да простя на държавния глава, че удостои с най-високия орган един “интелектуалец”, който твърди, че Левски е детеубиец, че Ботев е терорист, че Живков бил като Хан Крум, а Априлското възстание било излишна работа, ядосва се журналистът. Гложди го, че със същия орден е награден и чужд посланик, който упорито ни убеждава да сменим кирилицата с латиница.

Наскоро полски политик заяви, че Полша била освободена от фашизма от украинците. Нищо чудно! Няма да се изненадам, ако съвсем скоро някой наш държавник се изцепи и заяви, че България е била освободена от османско иго от финландците. По думите на телевизионера подобна гавра с българската памет се отразява върху най-младото поколение.

 

Като говори за прехода,

 

Скорчев си спомня еретичната мисъл на свой преподавател - всичко на този свят е преходно, само преходния период е вечен. А на въпроса дали вижда светлина, цитира Казандзакис - човек полита, когато стигне ръба на пропастта.

Симпатизира ли на политици? Не, защото е отвратен от жестоката безпардонност към хората. “Толкова хора останаха на улицата с наводненията. Държавата им дава 320 лв. да си купят по 1 хладилник и да го сложат на поляната, щото къщите им ги няма. Предупреждават, че ще има наводнения и валежи, какво правят тогава!?”

А това което го занимава са петте внуци, спорта и политиката сутрин в кварталното кафене. “Чешем си езиците.

 

Навъдиха се некадърници по телевизиите,

 

които обикалят от ефир в ефир, от вестник във вестник. Те са клакьори на партии, на бизнесмени, а изтъкнати журналисти като Тома Томов, Валери Найденов, Дмитри Иванов, които могат да внушат разумното, са далеч от средствата за масова информация. Мъчно ми е за Валери Найденов. Не го канят, защото той имал картонче в ДС. Питам аз, след като шефа на парламента е била щатен партиен секретар, това не е ли същото. Същата дамга я слагат сега на този или онзи. Като има лустрация за едните, нека да има и за другите. Откъде накъде минават от партия в партия и не им пука. Смятат го за нещо нормално. 20% от новите политици ритнаха жените и децата си и се ожениха за секретарки и пиарки. Какъв е тоя морал? Как е възможно една, която се пише журналистка, да има 3 деца от 4 брака

 

и да води предаване за морал.

 

Не мога да го проумея и не виждам как ще се преодолее това опростачване!”

Най-голяма носталгия Скорчев изпитва по предаването “Добър ви ден”, което води с ентусиазъм. “Още ми е мъчно за “Добър ви ден”, защото бе много българско. Направихме го без минута политика. Имахме актьори, имаше поезия, имахме “християнска читанка”, “трубадури на спомените”...и всичко, което е полезно за хората, за сутрешната аудитория. Сега в 7 сутринта в студиата нъхълтват партийните приказвачи, социолози, които натоварват зрителите. Натоварват ги психически, денят им започва с нерви и после понеже не могат да бият политиците, ходят да бият докторите.”

“Колкото и смешно и наивно да звучи, от атмосферата на “Добър ви ден”, пенсионери започнаха да ни пишат стихове. Вдъхновяваха се от добронамереността ни. Имахме рубрика “Нашата улица”, на пръв поглед обикновена, но в нея имаше много родолюбие. Научаваш за улицата на която живееш, кой е живял там.”

 

Великият Валери Петров посвещава стихотворение

 

по повод хилядния брой на предаването. Тончо Русев и поетът Ваньо Вълчев също даряват песен. Питаме тв корифеят къде днес открива нещо подобно на това което е правил. В руската телевизия и във френската, отсича Скорчев. Всичко там е насочена към семейството, градината. Имат само 10-минути за политика. “При нас сутрешните блокове са натоварени с политика, щото е най-лесно. Чувам за заплати от рода на 8-10 хиляди лв. и не мога да го проумея, след като аз с 40-годишен трудов стаж пенсията ми е 240 лв. Нямам против да вземат хубави заплати, обаче да е срещу стойностен труд.”

Питаме новинаря,

 

как е със здравето,

 

а той отвръща, че върши всичко против здравето. Баща му починал на 57 г., а баба му живяла до 94. На 85 г. хвърлила очилата и ушила на махалата карета с българска бродерия. Та и бай Величко се надява като неин наследник да поживее по-дълго.

Но това е Божа работа, а младият дух е въпрос на характер, усмихва се ветеранът на БНТ.

 

Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”


Величко Скорчев

Величко Скорчев

Журналистът в студиото на своето предаване

Журналистът в студиото на своето предаване

Дъщерята на бай Величко - Лора Скорчева тръгна по телевизионните пътища на баща си

Дъщерята на бай Величко - Лора Скорчева тръгна по телевизионните пътища на баща си