nabore.bg

Хората говорят

Легенда: На 4 и 5 април Васил Михайлов отбелязва своя 80-ти юбилей

На 4-ти и 5-ти април т.г., на сцената на театър „Българска армия”, с ролите си в „Железният светилник” и „Завещанието на целомъдрения женкар”, актьорът Васил Михайлов ще отбележи своя 80-ти юбилей.

Има актьори, които са станали част от своето време, оставяйки трайни следи в паметта на цели поколения българи. Такъв е Васил Михайлов, десетилетия свързан с трупата на военния театър.

       Зрителите го помнят като Сюлейман Ага, Стефан Стамболов, Хан Кубрат, Хан Крум, Манол Кехая, Дантон както и в още много, много роли сред които ханове, царе, крале… Играл е полковник, генерал, държавник, политик, кмет, старшина, френски революционер, турски ага, боцман, артилерист, лесничей, поп, хирург...  Но като емблема в неговия творчески път винаги остава ролята на Капитан Петко войвода. Мащабите на въздействие на героите му – в театъра и киното, завладяващата му осанка, неповторимият му глас и поразяващата достоверност на образите, в които се превъплъщава през годините, остават запазена марка на Васил Михайлов. „Улиците опустяваха, животът замираше, когато по телевизията се излъчваше поредна серия на „Капитан Петко войвода.” – разказва и днес Михайлов.

Животът му на сцената като че ли е подсказан от съдбата. Приет е във ВИТИЗ, в класа на проф. Мандаджиев, докато работи като шлосер-матричар в завод „Светлина” в Стара Загора. Още като студент играе в осем постановки. Участия, за които през смях разказва: „Играх много, защото все моята боя я няма. Кой да играе директор, полковник или генерал? Все аз!”

И отново като студент стъпва на сцената на Военния театър, в чиято трупа е поканен няколко години по-късно. Вече повече от половин век Васил Михайлов е знакова фигура за театър „Българска армия”, за който споделя: „Военният театър години наред беше и е най-добър. Тук винаги са  били най-добрите режисьори през последните 50 години – Асен Шопов, Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Иван Добчев... На Военния театър всичко дължа 56 години...”

Театър „Българска армия” също дължи много на своя актьор-легенда, оставил трайни следи в паметта на цели поколения българи. Спектаклите в които можете да го гледате за юбилея са:

"Железният светилник" – на 4 април и 4 и 17 май.

"Завещанието на целомъдреният женкар" – на 5 и 27 април и на 29 май.

"Да разлаем кучетата" – на 26 май.

 

www.nabore.bg

 


Васил Михайлов направи десетки роли в киното

Васил Михайлов направи десетки роли в киното

В ролята на боцмана Франц Раш от спектакъла

В ролята на боцмана Франц Раш от спектакъла "Матросите от Катеро"

Като Дон Жуан в спектакъла

Като Дон Жуан в спектакъла "Завещанието на целомъдрения женкар"

От представлението

От представлението "По-големият син"

В ролята на Стефан Стамболов

В ролята на Стефан Стамболов