nabore.bg

Хората говорят

Разказ на военния лекар: Ванга потвърди диагнозата ми

Д-р Теодосий Андровски        Снимка: Фотоархив


Запознах се с д-р Теодосий Андровски - военен лекар, който в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век е служил в авиобаза Узунджово. Разказа ми интересни случки в практиката си на лекар. Ето едната от тях:

Летището в Узунджово, където постъпих като офицер в медицинската служба ме промени. Промениха ме хората там, обичащи авиацията, с големи сърца, готови на саможертва за Родината. Ще разкажа за един пациент, често идващ на прегледи с неясни оплаквания. Той беше един от първите, пристигнал тук на летището със самолетите през 1953 г. Името му бе старшина Георги Тодоров Добрев от с. Георги Добрево, Харманлийско, техник на самолет. Оплакваше се от всичко: болки в зъбите, корема, ставите, главоболие, намалена памет, напрегнат и тревожен. Не можеше да се допусне, че симулира. Беше сам началник на една лаборатория, която изследваше бароустовойчивостта на ремонтрани прибори за самолети.

Един ден след като приключих с прегледа на пилотите, в кабинета ми влезе Георги Добрев и ме помоли да му измеря кръвното налягане и пулса с апарата за пилотите Тогава работехме с живачни апарати и датчици за пулса.  В разговор с него ми предложи да провери апарата в неговата лаборатория.

Лабораторията му беше във фургона на един камион и площта беше около 6 кв.м. Друг път там не бях влизал. Инсталацията за проверка заемаше около 2 кв.м., а на другото място старшина Добрев си беше направил уютно диванче, маса с два стола за кафе и други екстри. Там си работеше и почиваше. Георги Добрев беше обиколил всички неврологични кабинети в района, всички билкари. Похвали ми се, че тези дни ходил и при баба Ванга на Рупите за да се посъветва с нея за здравето си.

Интересно му станало, че Ванга назовала името му и казала да го доведат „Георги-военния“, който чака на опашката да влезе при нея. Казала му „Георги ти малко си се натровил, но има лек за тебе. Върви си на работата. Скоро ще се срещнеш с един доктор. Той ще разбере и ще те изпрати на изследвания и лечение. Върви си по-бързо в Хасково“.

Когато посетих лабораторията му старшината ми показа апаратурата. Видях, за моя изненада вана с размери 50/60 см  пълна с живак. Отгоре беше покрита с гюдерия и този живак се изпаряваше денонощно в уютната обстановка на Георги Добрев. Изтръпнах като видях това, бързо „превключих“ и поставих предварителна диагноза на Добрев - “хронично отравяне с живак“. Подготвих му медицинските докумени и той замина на лечение във Военна база-София с диагнозата, която бях изписал. След два месеца се възстанови. Оказа се, че аз съм бил определен от Ванга да се срещна с Георги Добрев на работното му място. Както тя бе казала - трябвало да го полекуваме и да го вкараме годен за военна служба в строя. Нямаше вече никакви оплаквания. Георги Добрев служи до пенсионирането си. Доста по късно разбрах от съпругата му, че починал на около 80-годишна възраст, но не от това заболяване, а от карцином на простатата жлеза, който той не пожелал да лекува. Та такава беше задочната ми среща с Ванга. След време посетих няколко пъти Рупите, гроба на Ванга и гроба на Преподобна Стойна. Запалих свещички и смирено помълчах пред тези светици, завърши разказа си д-р Теодосий Андровски.

 

Пенчо ЦАНЕВ, с.Горно Абланово, Русенско