nabore.bg

Свят широк

Накъдето ни видят очите: Ваканцията в автобуса е незабравима

Мнозина предпочитат по време на летния отпуск да тръгнат в близки и по-далечни пътувания с удобствата на автобусните турове. Освен организираните екскурзии, които предлагат туристическите агенции, можете съвсем спокойно индивидуално да предприемете пътуване с автобус из страната и чужбина. Днес поне предлагането е огромно, а изборът си остава във вашите ръце.

За да се чувствате комфортно по време на пътя трябва добре

 

            да приготвите багажа си.

           

Не влачете със себе си целия си гардероб по време на пътуването. По фланелка и джинси ще се чувствате най-добре и ще се вписвате прекрасно както в българския, така и в европейския пейзаж на туристическите потоци. Официален костюм едва ли ще ви потрябва – лятото е време за ваканция както за вас, така и за Миланската скала и Комеди Франсез. Особено внимание отделете на обувките – никакви дебели платформи и високи токчета! Носете със себе си само леки удобни обувки, с които кракът вие е свикнал. Ако сте имали глупостта да си купите нови обувки по време на пътуването,

 

разглеждането на Лувъра или Етъра

 

ще ви сторят цяло мъчение и ще бързате към спасителната седалка в автобуса.

Непременно сложете в багажа си будилник, за да не проспите екскурзията, малко тефтерче, в което ще записвате полезната информация, чута от гида, видеокамера и фотоапарат. Не забравяйте лек чадър или дъждобран – често лятото изненадва и с поройни дъждове.

Ако по време на нощните преходи  ви се налага да преспите в автобуса,  ще се чувствате удобно, ако сте си взели лека връхна дреха или памучно одеало. Една надувна възглавничка ще разтовари мускулите на шията и врата. Ако искате да икономисате по време на екскурзията малко пари и време запасете се с пакетчета с чай, кафе и супи. В луксозните автобуси има винаги гореща вода.

 

              Автобусът ще ви стане втори дом

 

Удоволствието от вашето пътуване зависи от лукса, който ще ви предложи  автобуса, на който сте се качили. Международните автобусни линии /а и някои от вътрешността/ се обслужват от коли, които имат един задължителен минимум – малък бар от освежителни напитки, хладилник, климатик, тоалетна, стереоуредба и телевизор.

Минималното разстояние между седалките в автобусите за дълги турове е 60 см, а максималното – 87. Има едно златно правило, което трябва да знаете преди да си купите билети – колкото са по-малко местата в автобуса, толкова пътуването е по-скъпо. Най-прекрасна е гледката, която се открива при пътуване от втория етаж на двуетажните “дабълдекърс”, както ги наричат в Англия, затова можете да си ги резервирате предварително. Но и от всяко място в салона можете по време на дългото пътешествие да се радвате на пейзажа.     

 

                      Как да планирате разходите си ?

 

След като сте платили билетите си за пътуване на туристическата агенция, знайте че това са само част от разходите ви. Ако преминавате през няколко чужди страни, оставете си една  неприкосновена сума за сувенири и малки покупки. Планирате си едни дневен бюджет. Непременно си оставете поне десетина долара за посещения в тоалетните по време на цялото пътуване.

 

                     Как да се предпазите от кражби ?

          

Във всеки град има криминогенни зони, за които ще бъдете предупредени още на границата. Не се препоръчва да се разхождате там. Кражби по туристическите джобове и чанти стават по местата, където се събират повече хора – в метрото, по пазарите, на гарите, а също така и при разглеждане на забележителностите на града. Не носете всичките си пари на едно място – разделете ги на малки суми и ги скрийте в различни джобове на дрехите и раничката си. Не носете пари в отворени джобове, портмонета без ципове и закопчалки или пластмасови пликове Не оставяйте ценните си вещи /фотоапарат, видеокамера, уокмен и др./ на достъпни места в автобуса или в ресторанта. Ако ви изчезнат парите или документите веднага се обърнете към местната полиция – само така проблемът ви бързо ще бъде решен.

 

Наборе.бг