nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Къде, какво, кога?

Покана: Рецитал на поети в къщата на Яворов  

 

Рециталът ще се състои на двора в къщата-музей "Яворов"

 

Честване под наслов „Все туй копнение в духът…“ и ще се състои в памет на Христо Ботев, Алеко Константинов и Пейо Яворов. Домакин на събитието на 13 януари 2023 г. (петък) от 11,30 часа в двора на къщата музей „Пейо К. Яворов“ в столицата (ул. „Г. С. Раковски“ 136), съобщават от Националния литературен музей.

Ще бъдат отбелязани 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов и 145 години от рождението на Пейо Яворов. Свои стихове ще прочетат Недялко Йорданов, Надежда Захариева, Георги Константинов, Елена Алекова, както и бардовете Асен Масларски и Ивайло Диманов.

Сред участниците в рецитала ще е и певецът Асен Масларски 

 

В честването ще участват директорът на литературния музей Атанас Капралов, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и председателят на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова. Актрисата Ива Караманчева ще изпълни произведения на Ботев, Константинов и Яворов.

 

В столицата започват нови курсове по чешки език

 

В столицата се организират нови групи за изучаване на чешки език в Чешкия център (улица "Раковски" 100). Обучението стартира от 13 февруари 2023 г.

Мария Дункова - преподавателка по чешки език

 

Новите групи ще бъдат: А1 – онлайн, А1 – присъствено, А2 – онлайн и В1 – онлайн. Присъствените занятия ще се провеждат в сградата на Чешки център София.

Йорданка Трифонова, преподавателка по чешки език

 

Уроците ще се провеждат по учебните системи ČESKÝ KROK ZA KROKEM-1 и ČESKÝ KROK ZA KROKEM-2. Центърът е подготвил за обучаващите се учебници и учебни тетрадки, които се заплащат допълнително.

Таня Цветкова, преподавателка по чешки език


Курсовете са предназначени за възрастни и ученици над 15 години от цяла България. Повече информация за графика и учебните такси може да получите на e-mail: ivanova@czech.cz  или телефон: 0878 361 268.

 

Изложба: Унгарски фотограф разказва за улиците на Будапеща

 

Фотографът от Будапеща Кристиян Бодиш

 

До 31 януари, 2023 г. в Културния център на Харманли (бул. България 13Б) може да се види фотоизложбата на унгарския фотограф Кристиян Бодиш "Улица в Будапеща".

 

Кристиян Бодиш е роден през 1985 г. в Будапеща. Завършва строително инженерство, с фотография започва да се занимава преди повече от 10 години като хоби. Основният му профил е архитектурната фотография и заснемането на събития. В настоящата изложба ще видите фотографии на Будапеща от изминалите 10 години, групирани в тематични двойки. Една част от тях е много „будапещенска“, друга – би могла да бъде направена, в който и да е друг голям град. Общото между тях е неповторимостта на мига.

Четири от показаните в изложбата фотографии

 

Ето какво казва за своята работа самият фотограф: „Дипломирах се като строителен инженер, фотографията беше просто хоби. След 5 години в строителното инженерство смених професията с фотографията. Работя на свободна практика и се занимавам основно с архитектурна и рекламна фотография и заснемане на събития. Снимам Будапеща от 2009 г., а от 2014 г. съм в постоянно сътрудничество със столичната община и творбите ми редовно излизат в сайта We Love Budapest. През 2016 г. създадох Budapest Images  (https://budapestimages.com/) – най-голямата база-данни на тема Будапеща. Тази година се присъединих и към BPSPC (Budapest Street Photography Collective), творческо ателие, обединяващо "уличните фотографи" на унгарската столица. Най-голяма радост ми доставя, когато мога да увековеча рядко, неповторимо, пълно с живот явление. Целта ми не е да се изкачвам по екстремни места и оттам да снимам изумителни перспективи, а да откривам места и гледни точки, които са достижими за всички, и въпреки това никой не ги е забелязал."

 

www.nabore.bg