nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Къде, какво, кога?

* В Нощта на литературата - разкази на писателя Матей Хоржава

 

На 7 септември 2022 г., сряда,  в Столичната градска библиотека (площад "Славейков" 4) Чешкият център в столицата ще се включи в 11-ото издание на Нощта на литературата. От 18,00 до 21,00 часа в зала „София“ на библиотеката ще се четат откъси от книгата с разкази "Междинно кацане" на чешкия писател Матей Хоржава в превод на Маргарита Руменова. Книгата излезе у нас през 2022 г. Откъсите ще се четат от актьора Пенко Господинов.

За какво е книгата "Междинно кацане"? Декор на кратките разкази в нея е живописно автентичен панелен квартал в Тбилиси. Авторът се лута из неговите улички, из затънтени и курортни места в Грузия, търсейки своята идентичност. Нова чужбина, ново нагаждане към живота, нови срещи; нов непонятен език. И нарастваща умора от сивотата и хаоса на големия град, която М. Хоржава се опитва да заглуши с бягства към черноморския бряг, в Кавказ, Моравия, Чехия, в своето детство... Съдбите на персонажите, често сурови и горчиви, се преплитат със съдбата на разказвача, пресъздадени с поетична образност в ритмична проза.

А ето и кратка визитка на автора: Матей Хоржава (1980) е чешки писател, който пише под псевдоним. Прозаичният му дебют „Ракия“ (2014) е отличен с литературните награди „Магнезия Литера“ и „Чешка книга“. Учи в Бърно, работи като учител в чешките села в Банат, а от 2013 г. живее в Тбилиси, Грузия. Настоящата фикционална книга с разкази отразява преживяванията му в прозаично-екзотичната грузинска действителност.

Преводачът на книгата Маргарита Руменова е родена през 1983 година във Варна. Завършва славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и докторска програма по специалност „Палеославистика и славянски езици“ в Масариковия университет в Бърно. Научните ѝ интереси са в областта на детската реч. От 2014 година живее и работи в Чехия, където през последните няколко години е преводач на свободна практика. Сборникът разкази „Междинно кацане“ на Матeй Хоржава е петата ѝ преведена от чешки език художествена книга.

 

* В Пловдив - чешка керамика и порцелан

 

 На 7 септември 2022 г., сряда, в 18 часа в Градска художествена галерия на Пловдив (Залите за временни експозиции, втори етаж) на ул. "Княз Александър I" №15 ще бъде открита изложбата CLAYPAUSE на чешкия майстор на керамика и порцелан Роман Шедина. Изложбата ще продължи до 24 септември 2022 г.

През 2019 г. LAUFEN PRAGUE GALLERY организира изложба на чешкия дизайнер и художник на керамика Роман Шедина и на поканените от него няколко творци, принадлежащи към настоящото и настъпващото поколение. Изложбата изследва защо хората са заобиколени от керамични вази и страстта, която се крие зад това. В изложбата няма да видим конкретната ваза. Тук тя е възприета като крехка, понякога почти невидима или обратното – допустима деформация. По същество това са възприятия, които художниците пресъздват с оригиналния си почерк. Проектът е придружен от текстове, равностойни произведения на изкуството, на значими личности.

Роман Шедина (роден през 1982, Бехине) е чешки дизайнер на порцелан и керамика в архитектурата, основател на марката Limited. Прави изложби в Чехия и в чужбина, творбите му са включени в колекциите на Музея на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музея на керамиката във Вестервалд (Германия), Арт център Марк Ротко в Латвия, Porzellanikon Europaisches Industriemuseum в Зелб, Германия, The Zepter Gallery в Белград, Сърбия и в частни колекции. От 2017 г. работи като преподавател в Средното училище за приложни изкуства в Бехине. Има редица номинации и награди в Чехия и чужбина.

Ето какво казва Роман Шедина в есето "Животът на вазата": „Съвършената ваза е част от историята на всеки един от нас. Представете си, че това, което преживявате  през живота си, носите в себе си нататък и душата ви се пълни с нещо, което може да е красиво или не. Като пощенска кутия за множество признания, като бяло платно, което очаква всеки един ден да е изпълнен с множество преживявания. Сега, тук и занапред.  Оживява с нас или чака някой да спре и да го забележи... Обичам вазите, защото те говорят, проговарят чрез материала, от който са направени, чрез формата, декора и големината си…“

 

* На естрадата в Борисовата градина - фестивалът "Чешки ден"

 

На 10 септември 2022 г., събота, от 10 до 20 часа на Лятната естрада в Борисова градина в София ще се състои еднодневен фестивал „Чешки ден“. Фестивалът ще представи чешки компании, насочени към българския пазар в секторите за защита на околната среда и устойчив здравословен начин на живот. Очаквайте и богата културна програма за деца и възрастни. Ето и програмата:

10:00 ч. Откриване на събитието

10:30 ч. Нашите партньори на живо - иновации

11:00 ч. Куклен театър "Мале-Мале" - "Разбойническа приказка" по Карел Чапек

12:00 ч. Чешкият туризъм - прожекция

13:00 ч. Нашите партньори на живо - иновации

13:30 ч. Прожекции на филмчето "Къртичето"

15:00 ч. Откъс от книгата "Аудиенция" на Вацлав Хавел - четат Стефан Стоянов и Красен Ханджиев.

16:00 ч. Нашите партньори на живо - иновации

16:30 ч. Прожекции на филмчето "Къртичето"

17:00 ч. "Джаз за деца с Венци Благоев"

19:30 ч. Музикална програма 

От 10 до 19 часа ще има обособен кът за приложни изкуства за малчугани и тийнейджъри. Събитието се организира от Посолството на Чешката република в София и Чешкия център София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

 

* В 5 български града - Дни на японската култура

 

Икебаната и тази година ще присъства в Дните на японската култура у нас

 

Пет български града посрещнат поредица от събития, пренасящи магията на японската култура до края на ноември. 33-тото издание на „Дни на японската култура в България“ посещава София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

До 30 септември 2022 г. в залата „Триъгълна кула на Сердика“ на Регионалния исторически музей - София (бившата Централна баня) ще бъде на разположение експозицията „Форми на хартия“, в която могат да се видят инсталации и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са изработени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с имплантирани многослойни структури.

На 5 септември 2022 г., понеделник, от 18 часа в Арт салон на Радио „Варна“ в морската столица ще стане откриването на изложбата на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от изтока“ . Експозицията ще може да се види до 18 септември и ще покаже 55 творби на четирима автори. Тя има за цел да демонстрира разнообразието в подходите и художествения език, стилистика и интерпретации чрез техниките на източната четка и туш. Ще бъдат представени традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши).

Поредицата от вълнуващи събития продължава с тонизиращия „София Екиден маратон“, който се провежда за осма поредна година под патронажа на Посолството на Япония в България. Той се организира в чест на 137 год. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с желание да се популяризира щафетното бягане и в България. Тази година началото му е на от 9 часа на 6 септември, вторник, а мястото – пред Националния стадион „Васил Левски“.

„Панорама на японското кино“ ще има в два града – Бургас и София. Бургас ще е първия домакин между 12 и 14 септември. В морския град ще има безплатно 3 прожекции на нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация: „Красива звезда“, „Банан? По това време на нощта?“ и „Мечът на умиротворението“. Прожекциите ще са в Морското казино, зала „Петя Дубарова“ всяка вечер през панорамата от 19 часа.

„Икебана – чудесата на цветята“ пък е поредица от изложби, демонстрации и работилници на изящното изкуство на композирането на цветя и нейните издания ще се състоят през септември и октомври – 14 до 19 септември в София (Арт Галерия в НДК (пл. „България“ №1)), 28 септември до 2 октомври в Пловдив (Източен сектор на Римския стадион (ул. „Княз Александър I“ № 11)) и 4-9 октомври в Стара Загора (Народно читалище "Свети Климент Охридски 1858 г." (бул. „Цар Симеон Велики“ 156, ет.3)). Ще бъдат организирани и съпътстващи работилница по икебана за деца или възрастни.

Тазгодишното издание на Деня на отворените врати в Катедра "Японистика" в Софийския университет е посветено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември, понеделник – на Европейския ден на езиците – между 18 и 21 ч. в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.

Три дни по-късно във Варна пък ще се състои лекция на тема “Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори”. Желаещите да присъстват могат да го направят безплатно на 29 септември (четвъртък) между 18:30 и 20:00 ч. в община Варна, зала "Пленарна". Лекцията ще бъде водена от Светлана Иванова, специалист по история на Япония

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“.

 

www.nabore.bg