nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Какво, кога, къде?


  • В Перник търсят медсестри, може и пенсионерки

 

Търсят се 10 медицински сестри за първа линия в пернишките болници. Кандидитките може да бъдат и в пенсионна възраст. Те ще получават 1 000 лв. основна заплата и още 1 000 лв. за работа на първа линия. Заразени с коронавирус в Пернишко се лекуват в МБАЛ "Рахила Ангелова" и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести /СБАЛББ/. В най-голямото здравно заведение в областта - МБАЛ "Рахила Ангелова" от 160 медицински сестри, 111 са в пенсионна възраст. В СБАЛББ две трети от 11-те медицински сестри също са в пенсионна възраст.

 

  • В Стара Загора откриха изложба на художника Владимир Кондарев

 

Изложба с 40 творби на художника Владимир Кондарев се откри в старозагорската зала „Байер“. „Рисунките и акварелите съм ги правил „на един дъх“, по тази причина и кръстих тази изложба така. В моментите, когато съм получавал вдъхновение за тези картини, започвам да рисувам и не спирам  докато не е готово“, споделя авторът. Повечето платна са сътворени през изминалата 2020 година. Изложбата включва рисунки, акварели и живопис и може да бъде разгледана до 28 април.

Владимир Кондарев е роден през 1959 г. в Чирпан. От 1974 г. до 1979 г. учи в Художествената гимназия в Казанлък в ателието на скулптора Леонид Мицев. От 1982 г. до 1986 г. специализира скулптура в София. Впоследствие проявява траен творчески интерес към рисунката и живописта, които оформят неговия портрет на художник и до днес с неотразимия му авторски почерк и стил.

 

  • Започнаха да пръскат парковете в Пловдив срещу кърлежи

 

При благоприятни метеорологични условия до 29 април 2021 г. в Пловдив ще се извърши първата за годината масово пръскане срещу кърлежи на територията на общината, съобщиха от местната "Дезинфекционна станция". До 27 април ще се обработват детски площадки, междублокови пространства и паркове, в периода от 8 до 10 и на 17 април ще се обработват тревните площи на училища, детски градини и ясли, а от 27 до 29 април пловдивските гробищни паркове. За дезинсекцията ще се използват биоцидни препарати, разрешени за употреба, в съответната препоръчителна доза и концентрация, казват от общината.  

 

  • Чешки майстор на керамиката се представя в София

 

Магическият свят на керамиката ще бъде показан в Чешкия център (улица „Раковски” 100) от 7 април до 5 май 2021 година. Лично авторът Милан Пекарж ще разкаже в сряда, на 7 април от 16 до 19 часа за експериментите си с керамичнте глазури, представени в изложбата „На повърхността“. Проектът се организира от Чешкия център и Посолството на Чешката република в София. Обектите представени в изложбата ще се продават.

Милан Пекарж (роден през 1980 г.) е чешки международно признат дизайнер на керамика и преподавател във Висшия институт за приложни изкуства в Прага. Повече от 5 години се занимава главно с експерименти в областта на глазурите. Художествените изследвания, при които той работи с основни химични елементи и техните съединеня, частично залагат и на съвместната работа с Института по геохимия, минералогия и минерални ресурси на Природонаучния факултет в Карловия университет. Интересна част от неговата дейност са разсъжденията му за действието на глазурите по отношение на морфологията и типологията на керамичните обекти.

Въпреки че неразделна част от творческата дейност на Пекарж е химико-технологичната основа, успехите при представянето на неговите глазирани артефакти на панаира в Милано и в галериите от Париж до Корея доказват, че е успял да открие и развие, в рамките на традиционните занаятчийски техники, една пренебрегната сфера и то по иновативен начин, който има способостта естетически и качествено да привлече зрителите и колекционерите в интернационален контекст. Въпросът за глазурите става основна тема и на неговия докторат.

Изложбата, подготвена за Чешкия център в София, е озаглавена „На повърхността“ и е продължение на успешното представяне на проекта в Института за приложни изкуства (UMPRUM) в Прага през септември миналата година. Основните творби са ръчно създадените керамични обекти от три типа. Преди всичко има няколко вида порцеланови вази с различна големина, които авторът детайлно прецизира чрез гипсови форми, което във втори план помага за съживяването на позабравените производствени подходи, славещи се с дългогодишна традиция в Чехия. Отделна категория е представена от няколкостотин малки еднакви приблизително дванадесет сантиметрови шишенца, използвани за тестване, т.е. като подложки за нанасяне на ефектни кристални глазури, оцветени с оксиди на никел, кобалт, мед, манган и други елементи. Последният типологичен вид е цикълът с фотографски увеличения. Това са снимки на глазури, направени с електронен микроскоп, които служат за анализ на химичния състав на кристалите, но дават и представа за вътрешното групиране на структурираната материя.

Чешкият център и Посолството на Чешката република в София сърдечно ви канят на представянето на изложбата „На повърхността“ на Милан Пекарж. Ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Изложбата ще продължи до 5 май 2021 година.

 

  • Музеят в Търговище вече работи

 

Регионалният исторически музей в Търговище отвори врати за посетители – той бе затворен заради пандемията. Стриктно се спазват разпоредбите от заповедта на министъра на здравеопазването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, съобщиха от музея. В залите няма да се допуска струпване на хора. Има пропускателен режим, който да позволява до 3 посетители едновременно да влизат. Отворени за посещение са: Славейковото училище с постоянната експозиция "Възрожденска класна стая". Посетителите могат да разгледат и изложбите: "Свещената дреха; "Жените в обществото", с която гостува Регионалният исторически музей в Русе. Могат да се види и изложбата "Да рисуваш със светлина!", представяща щрихи към историята на фотографите в Търговище, а също така експозициите "Велик е нашият войник" и "Красота от стъкло". Отворени са и етнографската експозиция, археологическата експозиция, Свещаровата къща и къщата-музей "Никола Симов-Куруто". В неделни дни посещенията ще се извършват по предварителна заявка.

 

  • Изложба, посветена на медиците

 

Фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти, под надслов „Стара Загора ви благодари“, е открита в парка „Пети октомври“. Показани са 30 пана, запечатали работата на медиците, които са на първа линия в битката срещу COVID-19. Идеята за експозицията е на фотографката Мария Младенова и е подкрепена от община Стара Загора. „Желанието ми беше по повод 7 април - Световния ден на здравето, да се изкаже благодарност и признателност към лекарите, които ежедневно се борят за нашето здраве и живот", споделя авторът на фотографиите.

 

www.nabore.bg