nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Какво, кога къде?

  • НАП пусна предварително попълнените данъчни декларации

 

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни вече в портала за е-услуги на НАП, съобщиха от ведомството. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем, при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора повече от 12 месеца.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.

Декларацията е предпочитана от над 90% от гражданите, по данни на Агенцията от миналата година, а до момента има над 1 млн. издадени персонални кода. Всеки клиент на НАП може да получи своя ПИК безплатно от всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес, уточняват от приходната агенция. Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г. приключва на 5 май, заради Великденските празници тази година. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март. Допълнителна информация за декларирането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

 

  • Затвориха за 2 месеца част от околовръстния път на Пловдив

 

За два месеца, изцяло се затварят 6 километра от южната дъга на fколовръстния път на Пловдив за ремонт. Това е отсечката от кръговото кръстовище на Кукленско шосе до кръстовището с Коматевско шосе, съобщиха от Областно пътно управление - Пловдив. С това се затваря за движение и околовръстния път на селата Браниполе и Белащица, като трафикът се пренасочва през улиците на населените места.

 

  • Община Димитровград ще подпомогне издаването на книги

 

И тази година община Димитровград ще подпомогне финансово местни автори за издаването на техни литературни произведения, обявиха от кметската управа след началото на тематичния конкурс, който ще продължи до 29 април т.г. Спомоществователството ще обхване жанровете "Художествена литература", "Литературознание" и "История, културология и краезнание". Право на участие имат физически лица и културнопросветни институции, както и юридически лица с нестопанска цел. Те трябва да имат адресна регистрация или седалище и адрес на управление в общината.

 

* Ограничения на движението в Пернишко, шофьорите да внимават

 

В 3 участъка в Пернишка област са наложени ограничения на движението, съобщиха от АПИ.

Заради аварийно-възстановителни дейности e ограничено движението за всички МПС от км 29 до км 35 и се осъществява двупосочно в платно в посока Благоевград. Скоростта е ограничена до 50 км/ч. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Дейностите трябва да бъдат завършени до 22 март.

Шумозаглушителна предпазна ограда се монтира в района на махала "Превалец" на село Студена. Затова движението в участъка от км 23+684 до км 23+980, посока София, на автомагистралата "Струма" се осъществява с повишено внимание. Работата ще продължи до 24 март.

Поради развалена част от пътното тяло, движението в участъка от км 22+780 до км 24+280 на аутобана в посока Кулата се осъществява с повишено внимание и ограничение на скоростта на 70 км/ч. Срокът за изпълнение на дейностите е 30 септември.  

 

* Пак тръгва ферибота по линията Силистра-Кълъраш

 

Тези дни бе възстановява фериботната линия Силистра-Кълъраш, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Първият курс по фериботната линия за деня ще е от 8.00 часа, като плаването започва от румънския бряг. През ГКПП "Силистра-Остров" ще преминават леки коли и бусове.    

 

www.nabore.bg