nabore.bg

България

В тефтера на пенсионера: Какво, кога къде?


  • МВР откри гореща линия за нарушения в изборите

 

МВР откри до 5 април 2021 г. денонощната телефонна линия за сигнали за нарушения в изборния процес - 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail: izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

 

  • Вход свободен: Софийската градска галерия кани на 3 лекции

 

Софийска градска художествена галерия има удоволстието да ви покани на 3 лекции към изложбата "Градина на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век"

Първата лекция е „Българите и Атон до XIV век“. Лектор – проф. Димо Чешмеджиев. Дата: 10 март, сряда18:00 ч. СГХГ

Втората лекция е „Поклонничеството в Света гора днес. Една субективна гледна точка“. Лектор – Димитър Стоянович. Дата: 17 март, сряда 18:00 ч.

Третата лекция е „Светогорската съкровищница на българската книжовност“. Лектор: Свещеник Козма Поповски. Дата: 24 март, сряда, 18:00 ч.

В първата лекция „Българите и Атон до XIV век“ се разглеждат въпросите за появата на българите на Атонския полуостров и за възникването на първия славянски манастир там. Ще бъдат разгледани също и отношенията между българската държава и светогорските обители до края на XIV век. Лекторът, проф. Димо Чешмеджиев е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и сътрудник в Кирило-Методиевски научен център към БАН.

„Поклонничеството в Св. гора днес. Една субективна гледна точка“ е лекция, която представя личните впечатления на лектора, посещавал Св. гора неколкократно. Лекцията дава възможност на публиката да се докосне до моменти от живота в светогорските манастири и представя гледната точка на един съвременен поклонник. Лекторът Димитър Стоянович е кино и телевизионен сценарист, завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски“. Главен сценарист на поредиците на БНТ „Великите българи“, „Голямото четене“, „Българските събития на ХХ век“. Сценарист на документални и игралните филми. Водещ в предаването на БНТ „Култура.БГ“.

Лекцията „Светогорската съкровищница на българската книжовност“ изнесена от свещеник Козма Поповски ще представи едно от най-големите достойнства на Светогорската общност - стремежът ѝ към познание и опазване на Словото. През вековете трудолюбиви отци и поклонници са събирали безценни кодекси, в които са се съхранили важни сведения за миналото. Книгите също имат свой живот и история, понякога свързана с различни приключения. Лекторът е гл. Специалист в Църковно-исторически и архивен институт към Българската патриаршия, преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към Кирило-Методиевски научен център към БАН. 

 

  • РЗИ в Шумен: Водата от язовир „Тича” да не се пие

 

Водата от язовир Тича все още е със завишени стойности на показателя "мътност", съобщиха от РЗИ в Шумен. Здравната инспекция препоръчва водата в населените места, водоснабдявани от язовир "Тича" (Шумен, Велики Преслав и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич) да не се ползва за пиене и приготвяне на храна. Продължава засиленият контрол от страна на РЗИ над обеззаразяването на водата, подавана от ВиК-Шумен, в зоната на водоснабдяване на язовир "Тича". Ежедневно в лабораторията на инспекцията се следят промените в показателя "мътност", микробиологични показатели, остатъчен хлор и други физикохимични показатели. Всяка промяна в качеството на питейната вода ще бъде публикувана на сайта на РЗИ - Шумен, допълват от здравната инспекция.  

 

www.nabore.bg