nabore.bg

Лични драми

Думата на читателя: В столицата всичко е, както трябва, спете спокойно!

Една принудителна разходка из София ме качи на тролейбус, препълнен както винаги, места за сядане няма, но мръсен и миризлив въздух до насита.

Навлизаме в тунела пред  Н Д К. Там с нетърпение ни очаква дълга опашка от автомобили. Нареждаме се чинно и чакаме. Една изтървана от някого костенурка пълзи по тротоара и ни изпреварва. След 6-7 минути се измъкваме, за да се напъхаме в друга по-тлъста колона. Мрънкане, нерви и изгорели газове. Докато чакаме автоматичният информатор в тролея съобщава, че наближаваме спирка НДК.

Сменям возилото на бул. „Цариградско шосе”. Електронното табло на спирката сочи, че автобус 76 ще дойде след 1 минута. Той дойде след 10 минути. Таблото ни излъга само с една нула.

На другия ден решавам да преметна надземния градски транспорт и влизам в метрото. На метростанция „Софийски университет” тръгвам към изхода. Двете подвижни ленти за пътници са неподвижни, преградени са с грозни дъски и летви и са застинали в мъртво мълчание. По тях са нахвърлени боклуци.

Гражданите преминават по пешеходната пътека между двете ленти, а красивите цветни плочки под краката им едва се виждат от прах, кал и друга мръсотия.

Стигам благополучно до метростанция Централна гара. Ескалаторът не работи, пред него двама работници го разглеждат и умуват какво да направят. Изкачвам високото стълбище и си мисля: „Щях да се изненадам, ако ескалаторът  се движеше”.

Да, няма изненади, драги софиянци, всичко е както преди. Плочките по тротоарите все така хлопат и ни спъват, хартии и найлонови торбички ни махат подигравателно от тревните площи, кошчетата за смет са препълнени и купчинките пред тях растат. Както досега. Ако не беше така, щяхме да помислим, че в Столичната община нещо се е променило, че са дошли нови хора или че са се разшетали из града. Ама за наше успокоение не е така. Там продължават да работят все същите апатични ръководители и чиновници, с все същите оправдания и обещания. Всичко е, както трябва. Други години поне пред избори правеха нещо, за да ни примамят към урните, сега и това не ги размърда. Дано за следващите избори нещо да  промени, най-вече вътре в Столичната община. Но само ако ние решим.

 

                                                                      Доц. Стоян ВЛАЙКОВ