nabore.bg

България

В столицата: Изложба на чешка художничка от Македония

До 31 март 2022 г. в София ще продължи живописната изложба на художничката Петра Йовановска "Бягство от кръга". Тя е чешка художничка, която живее и твори в Република Северна Македония. Експозицията е разположена в салона на Чешкия център в столицата (ул. “Г. С. Раковски” 100).

Петра Йовановска е родена през 1972 г.  в Йесеник, Чехия. Завършва Факултета за изящни изкуства в Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие, Република Северна Македония. Има над 30 самостоятелни и над 300 колективни изложби по цял свят. Носител е на редица отличия от представяния в Япония, САЩ, Австрия, Република Северна Македония, Румъния, Чехия, Франция и др. Има много участия в пленери в Чехия, Полша, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Сърбия. Член е на Association of Artists of Macedonia и ICOMOS. Куратор и организатор е на различни художествени проекти.

Ето как Петра Йовановска представя своите творби от изложбата си "Бягство от кръга": "Кръгът няма начало, няма край, няма ъгли, няма страни. Неограничава, въпреки че придава форма. Всичко вътре и извън него е в движение, той е и нулата, от която всичко започва и накрая се връща. Призовава за действие, символизира времевите цикли, движението на планетите около Слънцето, тоталитаризма, удоволствието, концентрацията, единството, съвършенството, революцията и еволюцията. Психологически казано, кръгът ни позволява да отпечатаме себе си, тоест нашето „Аз“ в една универсална, безгранична схема на Вселената и по този начин да стоим наравно с всички живи същества, дори с всичко, което ни заобикаля. Точно това правя и аз, отпечатвам „себе си“ – моите мисли, емоции в картината – в кръга. Правя го посредством различни медии и техники, например чрез графични техники като линогравюра и релефен печат, колаж, фотография, рисунка, живопис, изследвам безкрайността от варианти на играта с кръга.

Чрез серийност и мултипликация на една и съща форма постигам значителна динамика на изображението, която се подсилва от структурата. За представянето си в Чешкия център в София избрах като основна тема комуникацията с геометричната форма – кръга и неговата символика. Художествената ми изява обаче не се основава само на символичните характеристики на геометричната форма, основното намерение е да насоча артистичната дейност към синтеза на художествения език и към един вид изследователски подход към художественото произведение. Кръгът като основен мотив в творчеството ми не идва случайно. Идва като синтез на моята творческа и житейска философия, на знанието, че кръгът като съвършенна форма символизира всичко, за което като жена и художник копнея. Кръгът, като характерен знаков мотив на собствения ми образ, понякога е вписан в квадрат - като противоположна форма, която символизира всичко материално, образувайки неразривна връзка между духовното и материалното."

 

www.nabore.bg