nabore.bg

Свят широк

В София идва Карина Котова от журито на наградата „БАЗА”

Карина Котова, която е директор на чешката организация „Индржих Халупецки“ ще бъде част от журито в тазгодишния конкурс за "Награда за съвременно изкуство БАЗА". Тя ще дойде в София по покана на Чешкия културен център в столицата – улица „Раковски” 100.

Събитието ще се състои в дните от 9 до 11 март 2018 г. в сградата на центъра.

Карина Котова (родена през 1984) е един от най-изявените куратори на съвременно изкуство в Чехия. Основател е на редица по-малки проекти и е куратор с международна известност. От 2015 г. ръководи организацията „Индржих Халупецки“, която ежегодно връчва Наградата „Индржих Халупецки“ - най-престижната чешка награда за млади творци до 35 години.  

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA.

България се включва през 2008 г. Инициативата е на Института за съвременно изкуство-София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Наградата създава позитивен контекст за младото съвременно изкуство и благоприятна среда за развитието му.

 

Наборе.бг

 

 


Карина Котова

Карина Котова