nabore.bg

България

Изложба в Силистра: Илиян Илиев показа майсторство в дърворезбата

В картинната галерия в Силистра се откри изложба на дърворезба на Илиян Илиев. Той е роден в Габрово през 1987 г. Завършва художествена гимназия за приложни изкуства в Трявна, а след това и Националната художествена академия в София със специалност „Резба”.

Илиян Илиев на откриване на изложбата си в Силистра

 

Завършва я отлично със специална награда за дипломен проект, а от миналата година е поканен за асистент и преподавател в академията. Изложбата му е под надслов „Формата – пластични интерпретации”. Изложени са пластики и пана.

На откриването на изложбата се насъбраха много гости. Илиян Илиев е силистренски зет на известните в града Николинка Николова и Жечко Йорданов.

Съпругата на Илиев - Деница е музикант-пианист. Дърворезбата на Илиян Илиев е модерна и излиза от традициите, по-скоро е скулптура от дърво. В краткия си творчески път той има реализирани доста авторски проекти – иконостасът за криптата към църквата „Св. Онуфрий” в Габрово и иконостаса за параклиса ”Св.Георги” - също в Габрово.

Имал е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Кълъраш, Габрово, и Велико Търново. Участвал е в симпозиуми по скулптура от дърво в Пампорово - 4 пъти и 3 пъти в Ахтопол. Илиев има награда от конкурса „И камъкът говори” в София. Авторът получи много цветя и подаръци.

На младия Илиев да пожелаем много здраве и много творчески успехи. На добър час на изложбата!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра