nabore.bg

Свят широк

В Русия увеличават годините за пенсия

Сега мъжете работят до 60, а жените - до 55

 

 Заради кризата руското правителство се върна към обсъждането на увеличението на пенсионната възраст след 2018 г.  Обмисля се след 2018 г. за срок от 5 години ежегодно пенсионната възраст да бъде увеличавана с по 6 месеца. Засега няма формално нареждане финансовите и икономическите ведомства да разработят план как точно да се проведе реформата.

Зад увеличението застава министерството на финансите, а в подкрепа на идеята се обяви и бившият министър на финансите Алексей Кудрин, който в момента консултира правителството относно антикризисния план на страната. Източници на РБК не изключват и министерството на икономиката да подкрепи този план.

На този етап няма политическо решение за увеличаване на пенсионната възраст, въпреки че се е обмисляло включването му в антикризисния план. Представител на министерството на финансите обаче споделя, че "в средносрочна перспектива това е неизбежно" заради демографските тенденции и прогнозираните дефицити в пенсионната система.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев също подкрепя увеличението. Наскоро той заяви, че промените в структурата на икономиката позволяват на хората да работят много по-дълго, а "пенсионна възраст е понятие от индустриалната епоха".

В момента пенсионната възраст за мъжете в Русия е 60 години, а за жените - 55. Увеличаването на продължителността на живота обаче означава, че броят на пенсионерите се увеличава спрямо хората в активна трудова възраст, вследствие на което руският пенсионен фонд не успява да се издържа и се дофинансира със средства от бюджета.

Още през 2011 г., когато Владимир Путин заема премиерския пост, правителството започва да обсъжда увеличение на пенсионната възраст. По време на кризата през 2008-2009 г. дефицитът на пенсионния фонд на Русия достига 4.1% от БВП на страната, като по това време правителството увеличава застрахователните вноски, за да покрие дефицита.

През 2015 г. трансферите от държавния бюджет към пенсионния фонд ще са 40.6 милиарда долара, като според оценки на министерството преди началото на кризата отговаря на 3.6% от БВП. Предвид очакваното свиване на икономиката и високата инфлация обаче най-вероятно това число ще е по-високо.

 

Наборе.бг