nabore.bg

България

В Раданово празнуваха Бабинден

Още се помнят народните акушерки от старо време – баба Андрейца и баба Вайгина

 

Суров,настръхнал януари,

природата е в зимен плен,

но тръгват баби: млади,стари,

да отпразнуват Бабинден.

По програмата ни „Дни и вечери край огнището” нашето читалище „Светлина 1883” в села Раданово провежда много празници. Бабинден се празнува от местните хора столетия наред.

В по-старите времена в Раданово е имало две баби - баба Андрейца и баба Вайгина. Те са помагали на жените да раждат бебенцата си, ходели по къщите да къпят новородените, да учат майките как да си гледат малките рожби. Ходели бабите при родилките до 1 месец след раждането.

Този празник е един благодарствен празник за бабите–акушерки и днес в Раданово той се отбелязва на 21 януари. В миналите години сутринта бабата обикаля къщите където е израждала. Хората от къщите по обяд отиват да й благодарят. Домакините подготвят различни ястия ипита.Черпят бабата дават й подаръци.Следобед всички отиват сред селото. Най-напред 2 по-яки жени вземат на ръце бабата - казва се на „столче”.Отиват на нашата река Янтра, която е съвсем близко до центъра. Там къпят бабата, честитят й празника. Пожелават й здраве и живот - да носи повече бебенца в Раданово. После се връщат на центъра на хорото. Аако срещнат някой мъж, той трябва да се откупи с пари от жените, иначе му събуват панталоните. После празникът продължава на хорото сред селото или в кръчмата. После вземат бабата на ръце и я носят в къщата й. Така се е празнувало едно време Бабинден.

Днес автентичната фолклорна група при читалището подготви Бабинден по стария обичай. Много песни изпяхме. Имахме също и баба - тя сяда на ниско столче... Подготвила е просо, мед, червена вълна. Бабата ще поръси с просо децата, закичва ги с вълна за да са здрави, пъргави, румени... Жените носят със себе си кърпа ,сапун, поливат на бабата дават й сапуна. Казва се: ”Както се плъзга сапуна така лесно да се раждат бебенцата”. Бабата сяда начело на трапезата. Жените я даряват с различни подаръци, пита и др. неща. Накичват бабата с червени чушки, пуканки, кълчища. Също по стария обичай играем хоро на площада, после носим бабата на ръце до дома й. Внасяме я вкъщата, целуваме й ръка за благодарност.

Гост тази година на празника ни бе Маринета Кузманова, председател на Общинския съвет в Полски Тръмбеш. А бебенцето ни беше Велико Великов -на 4 месеца с майка си и двете си баби Мария и Виолетка, акушерка бе Жана Александрова, а в ролята на бабата влеза Мария Кузманова. Ще завърша пак с едно подходящо стихотворение:

Жените тръгват и са щастливи

от празника Бабинден

доволни и този път,

светът в душите им заспива

като дете на майчината гръд.

Читалището в Раданово през тази година ще отбележи 135 години от основаването си. Има и друга паметна дата за селото - 120 години от създаването на първият самодеен състав в Раданово – театралният. Бабинден е един уникален български,топъл и човечен празник. Нека се раждат повече бебенца в българското семейство – поне по 3 рожби, за да не изчезне България.

 

Мария КУЗМАНОВА, председател на Народно читалище „Светлина 1883”, с. Раданово, Великотърновско


Всички жени от селото се събират в читалището да поздравят бабата

Всички жени от селото се събират в читалището да поздравят бабата

Поливат на бабата да си измие ръцете

Поливат на бабата да си измие ръцете

Веселбата дакарва доброто настроение на Бабинден

Веселбата дакарва доброто настроение на Бабинден