nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

В 5 русенски села възрастни хора пробно гласуваха с машини

Хора от различни възрастови групи проявиха интерес към така нареченото „демо гласуване” в община Ценово, Русенска област. За по-голямата част от по-младите хора гласуването се оказа не толкова трудна задача. От повече обяснения се нуждаеха пенсионерите, които много по-рядко използват електронни устройства. За информационната кампания в община Ценово представители на РИК бяха подготвили две машини. Освен в Ценово демонстрационно гласуване се проведе в селата Караманово, Новград, Долна Студена и Белцов.

„Не изпитах трудност при гласуването. Машината те насочва каква операция да предприемеш. Има опция и ако се объркаш да започнеш отначало. Ние вече имаме опит от предишни гласувания. Ще се справим и този път без проблеми. Машината за гласуване в голяма степен наподобява банкомата“, сподели Иван Стефанов от Ценово, пенсионер на седемдесет и две години. Преди да „даде гласа си“ всеки от участниците получаваше и подробни инструкции и от обучителя.

В посочените населени места се проведе много добра предварителна подготовка. Населението беше информирано за кампанията по демовота. Във всички села на видни места се поставени нагледни материали за машинното гласуване.

В деня на изборите на 2 октомври в община Ценово в пет населени места ще се гласува с машини, а в четири, където избирателите са по-малко от 300 души, вотът ще се проведе с хартиени бюлетини.

 

Марий ПЕЙЧЕВ, Ценово, Русенско