nabore.bg

Докторе, защо?

В леглото: 9 стъпки към добрия сън

Запомнете десет основни правила, които ще ви гарантират спокоен и здравословен сън. Съблюдавайте някакъв дневен режим. Постарайте се да ставате и лягате горе-долу в едно и също време.

  1. Не яжте преди сън. За обработката на храната е необходимо време. Също така и не се измъчвайте с глад преди да отидете в леглото. Постарайте се вечерята ви да е съвсем лека.
  2. Откажете се от вредните навици. Алкохолът, цигарите, кафето и силния чай са изкуствени стимулатори на организма и усилват безсънието. Вечер е най-добре да се изпие чаша билков чай или мляко. Добре се заспива и след чаша сухо вино или бира.
  3. Проветрявайте спалнята си. Това трябва да става дори и през най-студените зимни вечери – достатъчно е да отворите прозореца само за 15-20 минути. А през лятото спете винаги на отворен прозорец. Оптималната температура в стаята за здрав сън е 16-18 градуса.
  4. Леглото ви трябва да е удобно, а нощниците и пижамите – широки и едновременно с това леки. Често неудобното легло и неподходящото спално бельо могат да са причина за безкрайните безсънни нощи.
  5. По възможност преди сън не се отказвайте от секса. Редовния полов живот оптимизира работата на организма и стабилизира биоритмите. Сексът действа като разпускащо средство за нервната система и безусловно стимулира добрия сън.
  6. Подгответе се за съня отрано. Преди да си легнете прочетете десетина страници от някоя книга. Не се застоявайте пред телевизора пред някакъв психотрилър или екшън, които ще ви опънат нервите докрай. Пред сън не се опитвайте да свършите останалата от деня работа.
  7. Не си лягайте в леглото, преди да изпитали желание за сън. Насила нищо не става – ако сънят не идва не се излежавайте в леглото, а по-добре станете и свършете някоя работа в къщи.
  8. Постарайте се в леглото за нищо важно да не мислите. Опитайте се да заспивате под звуците на нежна релаксираща музика или естествените шумове от природата – дъжд, водопад, шумоленето на листата.
  9. Не злоупотребявайте със сънотворните препарати. Таблетките, разбира се, могат да ви доведат съня. Но почти всички сънотворни довеждат до привикване: дозите ще трябва да се увеличават, а естественото заспиване няма да го има.

 

Наборе.бг